onsdag 21 oktober 2015

Fysioterapi 2015: Apparater och åter apparater


Tog den obligatoriska första rundan genom utställningshallen och kan konstatera att 2015 års kongress kan från utställarbasis sammanfattas med "apparater". Hetast just nu verkar ultraljudsutrustning för diagnostik och laser för behandling vara. Gällande ultraljud är detta ett verktyg för undersökning av bla svullna leder och senor inom reumatologin som används både av reumatologer och fysioterapeuter/sjukgymnaster. Detta har underlättat och fördjupat den kliniska undersökningen inom reumatoloin. Bra, tidseffektivt och smärtfritt.


Övriga apparater så som tex laser är lite mera kontroversiellt. Pratar med en del säljare som undrar om detta används inom reumatologin. Diskussionen förs utifrån behandlingseffekt och evidens. Reumatologin har ju en historia där tyngdpunkten tidigare låg på passiva behanlingsmetoder till skillnad mot dagens rehabtänk inom reuma som förespråkar egen aktivitet i form av fysisk aktivitet och träning.


Jag landar i stället hos en utställare som utvecklat en handvänlig "slynghandske" som kan kopplas både till gummiband och dragapparat. Ett exempel på enkel och funktionell innovation som tar hänsyn till verkligheten vid nedsatt handfunktion. Inga krusiduller, mjuk neopren och kardborreband i genomtänkt kombination.


Trender kommer och trender går, grundträning består!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar