fredag 4 mars 2011

Åsgarnsexpressen med semla i mål


Syrrans flickor, Judith och Anna-Lotta visar vägen
På tisdag är det fettisdagen, alltså den officiella starten för semelätning som hör ihop med fastlagssöndagen. Även om vi i princip sedan juldagen sett reklam för semlan är det alltså först nu alla vi som gillar dessa bakverk utan krusiduller och dåligt samvete kan njuta fritt.
Men i ärlighetens namn har även jag tjuvstartat. Förra söndagen hade jag förmånen att delta i den 42: upplagan av Åsgarnsexpressen. Ett motionslopp på skidor som går mellan Fors och Åsgarn i södra Dalarna. Den lokala idrottsföreningen Fors IK har i över fyrtio år i samarbete med Åsgarns bygdegårdsförening arrangerat loppet.
Åsgarnsexpressen är ca 5 km långt och går på en gammal banvall.
I år kom över 70 personer till start. Ingen exakt startid finns, ingen tidtagning och ingen åldergräns. Alla som vill och kan stå på ett par skidor är välkomna att delta och du får inte bara en stunds skön motion för kroppen, du måste även aktivera hjärnan. En tipspromenad är nämligen uppsatt med frågor som rör orten. I år bestod tipset av 12 st. frågor, en kategori för vuxna och en för barn.
Så vi gav oss ut hela halva familjen utrustade med skidor, tipslapp och penna. Efter fråga nio blev det läge för lite raketbränsle i form av jordnötter. Det visade sig att detta energitillskott var perfekt för trötta fötter och kalla händer.

Anna-Lotta laddar för näst sista frågan
Väl framme vid Åsgarns bygdegård kom den stora belöningen, FIKA. Det är här som min tjuvstart gällande inmundigande av semla kommer in. Varje år serveras det nämligen semla till fikat vid Åsgarnsexpressen. Vilken lyx! Under tiden avkunnas också resultatet på tipsrundan med tillhörande prisutdelning.
Denna form av motionslopp är verkligen en skön kontrast till KortVasan som jag körde några dagar innan. Så gott att få umgås med nära och kära på detta sätt, så gott att få vara ute en stund tillsammans, så skönt för kroppen att bara mjukt få röra på sig, så GOTT med semla vid målgång.
Fram för flera opretentiösa lokala motionsäventyr med fika vid mål!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar