fredag 18 februari 2011

Vasalöparen, inspirerande läsning
Högtidsstund! Här om dagen damp tidningen Vasalöparen ned i brevlådan. Denna tidning utkommer fyra gånger per år och är Vasaloppets tryckta kontaktkanal. Förutom krass information gällande Vasaloppets olika arrangemang fylls tidningen av en massa intressanta artiklar om allt från material, kost och träning till porträtt av olika personer.
Jag gillar inspirerande tidskrifter! Att komma hem och hitta ett nytt magasin som väntar i brevlådan är en höjdare. Jag börjar få en gedigen samling av tidskriftsamlare fyllda med inriktning på friluftsliv och sport. Att kunna ligga där på kökssoffan och drömma sig bort en stund har nog alltid varit ett sätt för mig att få ny näring till mina drömmar men också att kompensera ngt av det som ledgångsreumatismen gör det svårare för mig att utföra.
Åter till Vasalöparen. Senaste numret är matat med roliga artiklar bland annat en som heter ”Distans? Intervall? Periodisera!” där man intervjuar HC Holmberg, docent i idrottsvetenskap vid Nationellt Vintersportcentrum i Östersund. Vad är egentligen bäst och effektivast träningsmetod för att bli en så bra skidlöpare som möjligt? Att både högintensiva pass och distanspass behövs är helt klart för att träna både explosivitet och uthållighet men enligt HC Holmberg är periodisering av träningsupplägget särskilt viktigt. Periodisering betyder att du tränar i block tex att du under en period tränar med inriktning på distanspass för att i nästa block/period gå över till kortare/intensivare pass. Holmberg uppmuntrar att göra på samma sätt vad gäller periodisering av att växla träningsformer att du tex under en period träna styrka med ökat motstånd för att sedan gå över i ett nytt block med lättare motstånd eller varför inte tränar på crosstrainer under en period för att sedan gå över till cykel osv.
Jag tror att ett periodiserat träningsupplägg blir både mer varierat och roligt och på samma gång mera effektivt. Jag tänker mig också att detta sätt och träna skulle passa mig som reumatiker som hand i handske då jag väljer hur långa perioder man tränar ett visst moment för att sedan gå över till annan aktivitet eller intensitet. Genom att öka variationen blir träningen inte ensidig och lederna/musklerna bör tåla belastningen bättre.
Detta skall jag testa!
HC Holmberg säger ”Tränar du likadant varje vecka når du lätt en platå och förbättras inte så mycket på sikt”

3 kommentarer:

 1. Vasalöparen är kul, men ännu roligare träningstips får man av de lokala Limaborna som tränar vid Älvspåret (nära vasaloppsstarten). Till mig sa de att träningen är den minsta delen (!) utan ALLT handlar om att vara envis och ha mental styrka.
  /Kristina

  PS. -32 i söndags, går det att åka skidor då?

  SvaraRadera
 2. Jag gillar tanken att ligga i en soffa med en sporttidning och drömma om att idrotta. Det är nog den delen av ditt träningsupplägg som jag kan tänka mig att emulera :)

  SvaraRadera
 3. Haha! Ja Limaborna har receptet för ett lyckat Vasalopp. Härligt då kan man inrikta sig på mental styrka liggande på sofflocket och läsa vasalöparen. Det låter som en bra träningsmelodi :) Får man bra kondition på detta sätt också...!?

  SvaraRadera