torsdag 10 februari 2011

Tabata intervaller på roddmaskin
Igår tog jag mig iväg till gymmet. Såg ju i analysen av förra månadens träning att jag ju lyckats ”missa” en del av min planerade styrketräning. Bristen på snö gör också att man måste vara lite kreativ för att få upp flåset. Igår fick roddmaskinen tjänstgöra i skidornas ställe.
Jag gillar roddmaskinen, lätt att ställa in på för dagsformen lagom motstånd, hela kroppen får jobba och man får ut hela ”träningspyramiden” av både rörlighet, styrka och kondition.
Igår valde jag att köra ca 15 min uppvärmning för att sedan gå över till Tabata intervaller. Träningsformen publiserades 1997 efter forkningsresultat framtagna av japanen Dr. Izumi Tabata. Intervallerna körs enlig följande…20 sekunder maxintervall följt av 10 sekunder aktiv vila vilket upprepas 8 gånger. Den totala träningstiden blir alltså 4 minuter. Om man är än mer träningssugen efter detta set vilar man några minuter och börjar om från början igen. Själv nöjde jag mig med ett set igår J
Intervallträning är en konditionsform som ofta fungerar bra för personer med reumatisk diagnos. Jag har jobbat mycket med olika former av intervaller i allt från cirkelträning till bassängträning med patienter som haft allt från reumatoid artrit (ledgångsreumatism) och artros (ledsvikt) till anykloserande spondylit (Bechterews sjukdom/inflammatorisk ryggsjukdom).
Inte allt för sällan är min erfarenhet att man som person med reumatisk sjukdom ofta har svårt att komma upp i puls/flås för att leder och muskler börjar göra för ont innan man liksom nått en konditionshöjande nivå, tex man sitter och nöter på träningscykeln och har siktat in sig på 15 minuters träning men knäna pallar bara för 10 min.
Just igenom att intervallträning handlar om hög intensitet under kort tid brukar leder och muskler klara denna form av aktivitet bättre med mindre smärtsvar än vid långvarig aktivitet. Här är ju målet att få upp pulsen för att öka syreupptagningsförmågan/konditionen och då gäller det att hitta en aktivitet som lederna tål bäst. Tabata intervaller kan du köra under vilken aktivitet (träningsform) som helst, här är det bara fantasi som gäller.

För min del är roddmaskinen ett gjutet val.
Läs mer om Dr Tabatas studie
En länk om Tabata

2 kommentarer:

  1. Prata inte om snöbrist, Elin. Hrmpf. I dag har jag kört intervallträning med snöskoveln efter gårdagen och nattens fruktansvärda snöande och blåsande. Dessutom promenerat med hundarna på oplogade gångbanor. Den promenaden måste väl kallas uthållighetsträning. Nu sitter jag och njuter mitt otium med en kopp "expresso", så kallad njutningsträning.
    Kram/I

    SvaraRadera
  2. Hallå där I! Ja jubel och fröjd vad med snö det kommit även här i Stockholm. Gissar att alla inte delar min glädje. Ja vem har sagt att man inte kan köra intervaller med snöskyffeln, snacka om träning för hela kroppen. Helt rätt att efter ett rejält snöpass belöna sig med en kopp java. Jag toppar med en pralin till. Mera njutningsträning åt folket! /Elin

    SvaraRadera