torsdag 3 februari 2011

Fotledsmärta del 2: Besök hos OT-center


För mig och många andra med ledgångsreumatism spelar fötternas ”mående” en avgörande roll för möjligheten till fysisk aktivitet och träning. Foten har en synnerligen komplex anatomi (uppbyggnad) som ju skall hålla för ”hela livets” belastning. Under hösten förvärrades min fotledssmärta både vid vanlig gång och vid träning och efter röntgen fick jag beskedet artros föga förvånande efter alla år med upprepade ledinflammationer. Jag och min reumatolog kom överens om att det nog var hög tid att hälsa på hos ortopedteknikerna igen för att fixa nya fotbäddar (skoinlägg). Inlägg i skorna har jag haft sedan jag var en tvärhand hög och jag kan lugnt konstatera att utvecklingen gått framåt både gällande material och utprovning. Hårdplastinläggens tid är förbi, tack och lov.

Hur som haver har jag idag varit till OT-center (http://www.ot-center.se/) och fått hjälp att göra avtryck för nya fotbäddar. En helt oblodig historia där jag först fick foten avritad och sedan fick trampa i en låda med en sorts skumgummifyllning för att göra avtryck av mina fötter. Utifrån avtrycket gjuter sedan ortopedteknikern fotbäddarna anpassade efter mina behov.
Jag lever med fotbäddarna i de skor jag använder mest tex arbetsskor och har sedan ett extra par som jag flyttar runt i mina träningsskor. Inläggen stöttar de delar av min fot som tappat spänsten tex mina nedtrampade framfötter och ger fotleden ett bättre stöd vilket ger mig mindre smärta och trötthet i fötterna. Eftersom kroppen förändras över tid behöver man då och då justera eller göra nya fotbäddar så att de passar så bra som möjligt.Nu återstår bara att se resultatet om sådär ett par veckor när inläggen är klara. Då skall jag också få möjlighet att titta på några sportortoser (fotledsstöd). Så häng med och läs nästa del av fotledssmärta.

2 kommentarer:

 1. Inlägg är säkert bra, och när det gäller längdåkningen är det verkligen A och O vad man har stoppat fötterna i!
  Igår var det dags för Rallarloppet för mig i mina gamla touringpjäxor, modell varm känga. Innan start kändes det pinsamt att ha mina fula pjäxor, men efter målgång :)
  Många andra hade skoskav, frusit om fötterna och varit blöta. Inte jag! (Trots fyra mil). Alltså lägg tid på att få rätt utrustning till fötterna!
  / Kristina

  SvaraRadera
 2. Kristina! Jag håller helt med, skor i största allmänhet är värt att lägga krut på. Ett par bra skor/pjäxor kan vara avgörande för om man klarar aktiviteten eller inte. Grattis till genomförande av Rallarloppet. /Elin

  SvaraRadera