måndag 6 november 2017

Anders Hansen - Motion gör hjärnan glad

Anders Hansen. Foto: Stefan Tell


Från Reumatikerförbundets hemsida...

Vill du bli gladare och mer kreativ? Få bättre minne och koncentration? Forskning visar att det finns en mirakelmedicin: Konditionsträning.

De flesta vet att vi mår bättre av att röra på oss. Men det många inte vet är att fysisk aktivitet inte bara är bra mot trötthet och smärtor.
– Träning stärker alla tankemässiga förmågor, som kreativitet, minne och koncentration, säger Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till boken Hjärnstark.
I september föreläste han på Reumadagarna, en årlig konferens för vårdpersonal och patientföreningar inom reumatologi. Han bjöds in eftersom nedstämdhet och depression är vanligt bland personer med reumatiska diagnoser.

Fysiskt aktiva tycks återhämta sig snabbare

Anders Hansen är överläkare i psykiatri på Sophiahemmet i Stockholm och började se samband mellan träning och humör i kontakten med sina patienter. De som var fysiskt aktiva tycktes återhämta sig snabbare från depression och ångest, och de återföll inte i sjukdom på samma sätt som mer stillasittande patienter. Han läste mängder av forskningsartiklar, och fascinerades av de fantastiska resultaten av träning som framkom. Resultat som inte fick den uppmärksamhet de förtjänade.
– Jag slogs gång på gång av tanken att om en tablett hade gett de här effekterna med ökad kreativitet, koncentration och minne, då hade den varit oerhört hårt marknadsförd.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar