fredag 19 augusti 2016

Gästbloggare Maj: I mål efter Cykelvasan 30 km.

Maj och Elisabet i mål!


Hur känns det så här några dagar efter loppet?

Jag känner mej nästan lite euforisk fortfarande! Det är en sådan häftig känsla att vara med på ett sådant evenemang! Att man sen klarar det gör ju givetvis mycket till lyckokänslan. Sen var det ju så kul att träffa Elisabeth också. Vi stämde träff på startfältet och lovade att vänta på varann efter loppet. Eftersom vi inte cyklat tillsammans innan så trodde vi att det skulle vara svårt att hålla ihop hela vägen. Att få ta den där "målbilden" var ju det stora målet........

Motsvarade tävlingen dina förväntningar?

Ja, det gjorde det. Eftersom jag varit med på några av Vasaloppets skidlopp tidigare så visste jag att organisationen brukar fungera oklanderligt. Det är en upplevelse i sig att se hur det flyter på, allt ifrån bussar, transport av väskor, service utmed banan mm mm. Efter loppet skulle vi hämta våra ryggsäckar. De låg som två strandade sälar och väntade på oss, i nummerordning.....Undrar hur det ser ut när alla lastbilar kommer med väskor som ska fördelas ut på fältet???

Logistiken fungerade fint.


Hur upplevde du banan?

Jag och maken provade på sträckan Sälen-Oxberg några dagar innan loppet så jag visste ungefär vad som väntade. Tyckte nog att den första sträckan innehöll mer "svåra" partier än Oxberg-Mora som hade mer av skogsvägar med gräs i mitten. Uppförsbackarna var inte så långa och branta heller. Jag är iallafall glad att jag varit med i min cykelgrupp och tränat på liknande underlag tidigare. Det gjorde att jag hade självförtroende och vågade mer i både upp- och nedförsbackar. Underlaget var verkligen skiftande med allt från gräs till stenkross. Kanske oväntat mycket grusväg med "rullgrus". Naturen är ju fantastisk och får man uppleva den i sol gör det ju inte saken sämre. Vi cyklade bl a över ett parti med otroligt mycket hallonbuskar och doften av solmogna hallon bara slog emot oss. Det blir ett doftminne att ta fram i vinter......

Jag kan verkligen rekommendera att cykla hela eller någon del av sträckningen utanför tävlingen. Vasaloppsarenan är ju öppen året runt och det fanns ganska tydliga markeringar för både vandring, skidor och cykel. Vi tog bilen till Sälen och cyklade en sträcka för att sedan ta bussen tillbaka till bilen igen.

Välkända kontroller längs Vasaloppsspåret 


Kan man cykla CV30 på vilken cykel som helst? 

Ja, det kan man uppenbarligen för vi cyklade om en del som körde på vanlig damcykel med cykelkorg. Man får nog vara beredd på punktering om man har tunnare däck för på vissa ställen var det riktigt vassa stenar som utfyllnadsmaterial. Därför är ju racercykel helt uteslutet. Jag är iallafall mycket nöjd med min MTB med dämpning eftersom den eliminerar mycket av vibrationerna som brukar kännas i händerna på en vanlig cykel då man kör på ojämnt underlag. Med bredare, lite mer mjukpumpade däck är det lättare att köra över hindren också. Ett stort plus är om man har flera växlar såklart. Många körde på hybridcyklar och verkade nöjda med det.

Vad krävs i fysik och kondition för att fixa CV30 enl din bedömning?

Eftersom lägsta ålder för start är 8 år så är det säkert inte omöjligt för någon. En normalt aktiv person klarar det säkert galant. Sen beror det ju på om man kan tänka sig att hålla på länge eller om man vill köra fortare för att få en bra tid. Jag kände att min träning räckte gott och väl till att cykla i alla backar, även på den första sträckan Sälen-Oxberg. Men, om man har en kronisk sjukdom tycker jag att man är skyldig sin kropp att ge den bra förutsättningar till ett sådant här lopp. Är man inte tränad alls så är det förmodligen inte så roligt och då är det nog lätt att bli både ledsen och besviken.
Hur reagerade din kropp utifrån din reumatiska sjukdom på loppet?
Just nu mår jag väldigt bra, så jag kan inte säga att jag fick några reaktioner alls.

Maj ute på myrarna


Kommer du köra CV30 igen eller hägrar nya utmaningar?

 Det skulle jag absolut kunna tänka mej! Jag är inte främmande för de längre distanserna heller, det gav mersmak att cykla i Dala-skogarna! Det som ligger närmast för mej och min trogne träningskompis och äkta hälft är Stockholm Halvmaraton i september. Löpträningen har kommit i skymundan ett tag så jag har inga andra ambitioner än en trevlig helg i Stockholm. Jag tänker att det går bra att gå bitvis om jag inte orkar springa hela sträckan. Till vintern är det Öppet spår som hägrar. Som en extra träningsmorot ligger Ica-klassikern med sina 3 mil gång/löpning och 9 mil skidor/stavgång och väntar.

Kan du rekommendera CV30 för någon som är sugen på att testa ett motionslopp?

Självklart! Stämningen var väldigt familjär med alla åldrar och förutsättningar. Det var inga vassa armbågar och det togs hänsyn till de som inte cyklade så fort. Sedan är det häftigt att komma till de klassiska kontrollerna i Oxberg, Hökberg och Eldris. Blåbärssoppan och bullarna där får man inte missa! Gopshus hade en liten fin inofficiell kontroll också. Sträckan och underlaget är perfekt för den som vill prova ett lopp. Känslan att köra in under målportalen i Mora är svår att matcha.... Jag säger bara: TESTA!3 kommentarer:

  1. Vad roligt det har varit att få följas åt med dig i set här! Och det var roligt att få stå där i Mora med dig och medaljen!

    SvaraRadera
  2. Säger detsamma:)))) Lycka till på Lidingöloppet också! Vi får hålla kontakten.....

    SvaraRadera