fredag 26 augusti 2016

Förkylningstider!I morse kom dottern upp och sa "mamma det svider i halsen". Tre dagar på dagis och hela familjen få hem en hel koloni nya varelser i form av virus. För visst är det så nu i början av skolstart och arbete att många av oss ganska raskt kroknar i höstens första förkylning.

För dig som är igång och tränar vet du att detta kan vara tämligen knäckande och segt. Den goda vanan får ett oönskat uppehåll och det kan vara nog så tjorvgt att komma igång igen efter en infektion.

Tidningarna skriver spaltmeter om hur vi skall undvika och skydda oss för alla dessa förkylningsvirus men både den ena och den andra dekokten. Tro kan förflytta berg sägs det ju, men många av råden är tämligen vaga i sina forskningsresultat om verklig effekt.

Själv håller jag mig till mormors stående visdomsord, att se till att hålla sig varm om huvud (eller huvu som mormor sa på dalmål) och fötter. Detta går kanske mera inom forskningsområdet "tro på det så funkar det". Medan regelbunden handtvätt med tvål och vatten samt skaplig sömn faktiskt har bevisad effekt att mota förkylningar på flykten.

Så håll er varma, tvätta händerna och sov i höst! Och lycka till med träningen.

// Elin sjukgymnast


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar