fredag 6 maj 2016

Funktionsanalys för bättre golfsving

Cattis Forsberg under ett av funktionsanalysens många test

I Kristi himmelfärdshelgen brukar det vara premiär för både det ena och det andra, full fart i båthamnarna såväl som på golfbanorna. Jag fick en stunds samtal med Cattis Forsberg specialistfysioterapeut i reumatologi som jobbar på reumakliniken i Falun. Cattis är en glad motionsgolfare som just dammat av klubborna för säsongen. Men just inför årets golfpremiär förvandlades Cattis till patient och besökte själv en sjukgymnast med specialitet just att bedöma funktion med målet att hjälpa kunden/patienten till förbättrat golfspel.

Cattis Forsberg berättar...

- Jag fick ett tips av en kompis, hon berättade att hon varit till en sjukgymnast och gjort en rörelseanalys och efter analysen fått övningar för att uppnå en bättre rörlighet, den ökade rörligheten gav en bättre golfsving. Jag blev intresserad eftersom jag är medveten om att jag inte är den rörliga personen och i förra veckan träffade jag sjukgymnasten. Det var som jag misstänkte, jag var mindre rörlig än normalbefolkningen och det fanns en hel del för mig att jobba på. Jag fick 5 övningar att göra 2ggr/dag. Nu har jag hunnit träna i 2 veckor och känner redan skillnad. Det roliga var att när jag provade svinga klubban på rangen i helgen så var det skillnad även där. 

Fler och fler fysioterapeuter specialiserar sig på gren-specifika undersökningar för att höja prestation i allt från golf till cykling. Och jag tror dom har något viktigt att säga även oss som jobbar i den traditionella rehabiliterande sjukvårdsapparaten. Ju mer precis målsättning för din fysiska aktivitet som sätts upp ju mer precisa resultat kan man uppnå utifrån önskemål om kroppsfunktion.

Reumatikerförbundets träningsblogg önskar Cattis Forsberg stort lycka till ute på golfbanan i sommar med sin rörligare rygg och mjukare sving. 


1 kommentar:

  1. Vore spännande att se beskrivningar på vilka övningar du fått...

    SvaraRadera