torsdag 12 maj 2016

Fibromyalgi + träning = jo då!


Idag är det internationella fibromyalgidagen. Så självklart blir dagens ämne här på träningsbloggen fibromyalgi och träning. Är det verkligen att rekommendera? Ja men visst! Men det gäller att göra det hela med lite finess och stor kroppskännedom. Det finns faktiskt en hel del bra artiklar i ämnet här ute i nätverkligheten som är riktigt välkomponerade.

En är skriven av Olga Rönnberg under 2015. Hon resonerar runt dilemmat att lyckas pricka rätt mellan dos-respons, var ligger gränsen i träningsdos för att "få energi" och inte bli "av med energin". Olga Rönnberg poängterar just också vikten av återhämtning och att den som lider av fibromyalgi aktivt jobbar med att dokumentera sitt mående just för att öka sin kroppskännedom och i högre grad kunna påverka sitt mående.

Du hittar hela Olga Rönnbergs artikel här >>

Vidare finns en artikel på Fibromyalgiförbundet som heter "Fibromyalgi och träning - Ja, du kan!"
Här återkommer resonemanget om att träna lågintensivt, att hitta sin egen nivå och börja lite försiktigare man kanske själv tror för att i stället öka på sin träningsdos. Många startar med för hög belastning och intensitet, får bakslag och lägger av.
Artikeln beskriver också hur stor vikt den mentala träningen har vid fibromyalgi "att ta sig över de mentala hindren"

Du hittar hela artikeln "Fibromyalgi och träning - Ja, du kan!" här >>

Och sist men inte minst finns en mängd artiklar och fakta om fibromyalgi på Reumatikerförbundets hemsida. En heter "Fysisk aktivitet ökar välbefinnandet vid fibromyalgi". Även här ligger fokus på att vägleda till att hitta rätt nivå på träningen för att just öka välbefinnandet. Det finns inget rätt eller fel, det gäller att hitta den fysiska aktivitet som just du känner glädje i och utföra den på en nivå som du mår bra av. Då kommer det positiva effekterna i välbefinnande.

Du hittar artikeln "Fysisk aktivitet ökar välbefinnandet vid fibromyalgi" här >>

Vill du läsa mera krass forkning i ämnet, rekommenderas varmt Reumatikerförbundets forskningsbilaga "Den livsviktiga fysiska aktiviteten" Du hittar kapitlet om fibromyalgi på sidan 18.

 "Den livsviktiga fysiska aktiviteten" hittar du här >>


Så sammanfattningsvis, fibromyalgi + träning = jo då! Men kunskap och långsiktighet får du resultat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar