måndag 14 september 2015

Yoga & Jogga med Jenny Sunding

Yoga & jogga : den optimala träningskombon (häftad)
Jenny Sundings nya bok

Jenny Sunding en nygammal kändis i Reumatikerförbundets kretsar har nyligen givit ut boken "Yoga & Jogga" tillsammans med Tia Jumbe. Jenny Sunding är både frilansjournalist med specialistkunskaper inom träning och hälsa och personlig tränare. Reumatikerförbundets träningsblogg fick en pratstund med Jenny Sunding.

Jenny Sunding
Jenny Sunding: Träningsjournalist

Berätta -Vem är Jenny Sunding?
Jag kommer ursprungligen från en liten by i Jämtland men bor idag i Stockholm (efter att ha pluggat i London och Uppsala) med min kille och vår hund Bamse. Jag är journalist inom träning och hälsa samt PT och löpcoach. Både mitt yrkes- och mitt privatliv kretsar mycket kring träning eftersom det är min största hobby. En hobby som jag gillar att försöka inspirera andra till att engagera sig i.   
 Din relation - koppling till Reumatikerförbundet?
Min moster jobbar på Reumatikerförbundet och det var genom henne jag fick veta att de sökte skribenter till sin sajt. Så när jag var frilansjournalist skrev jag en del artiklar till reumatikerforbundet.org, främst texter om fysisk aktivitet för personer med reumatisk sjukdom.
 
Varför en bok om just yoga och jogging?
Jag springer mycket, men som löpare behöver jag även stärka upp och hålla kroppen rörlig så därför yogar jag även så ofta jag hinner. Jag och min medförfattare Tia Jumbe märkte att det inte bara var vi som var gillade att kombinera dessa två träningsformer och ju mer vi funderade och skrev, desto mer insåg vi att det är en klockren kombination. Yogan ger rörlighet, kroppskontroll, styrka, närvaro och du använder andningen som ett viktigt redskap. Andetaget är även viktigt när du springer, och då tränar du dessutom upp kroppens syreupptagningsförmåga samt att du rör dig framåt – vilket du inte gör när du tränar yoga (då du håller dig på en begränsad yta). Både yoga och löpning är väldigt enkla träningsformer, allt du behöver är ett par löpskor och en yogamatta.

Till vem eller vilka riktar sig boken?
Till motionären som antingen yogar och är nyfiken på löpning, löparen som vill testa yoga eller till den som är ny för båda träningsformerna. Vi har en utförlig teoridel som går på djupet men på ett lättillgängligt och lättförståeligt sätt. Det finns också en del med massor av yogaövningar och tips på löppass så att den som inte är intresserad av så mycket teori istället kan gå mer rakt på träningen. 

Hur kan en person med reumatisk sjukdom ha nytta av din/er bok?
Fysisk aktivitet är viktigt för alla, inte minst för den som har en reumatisk sjukdom. Yoga kan hjälpa till att förbättra balansen och kroppens rörlighet samt minska muskelspänningar, smärta, sömnsvårigheter och depression. Löpning/jogging stärker skelettet, förbättrar konditionen och ökar kroppens välmående. Kort sagt, träning är ett sätt att få en friskare kropp – men om man är ovan gäller det att börja försiktigt och trappa upp successivt. Träningsovana reumatiker kan initialt känna mer smärta när de börjar med mer vardagsmotion eller träning. Försök att inte ge upp när det känns tungt, det blir bättre. 

Finns det några speciella övningar- träningsmoment som du tror fungerar extra bra för en person med reumatisk sjukdom?
Vi har ett yogapass i boken som kallas "Rörlig rygg" som är perfekt för den som behöver stärka upp ryggen och släppa på muskelspänningar. Ett bra sätt att börja dagen!

Du har många strängar på din ”träningslyra”, vilken motionsform gillar du bäst?
Jag är en inbiten löpare som älskar att springa på slingriga stigar i skogen. Det är meditation i rörelse för mig.

Har du nya bokprojekt på gång eller andra event som du är involverad i?
Jag har inte börjat på något nytt bokprojekt – ännu :-) – men jag håller då och då i workshops inom främst löpning.  

Du är också PT, om du skulle avsluta denna lilla intervju med en riktig pep-formulering, hur skulle den låta?
Lite träning är alltid bättre än ingen träning. Tänk många bäckar små, det gör stor skillnad i längden!

Jenny Sundings hemsida hittar du här >>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar