torsdag 3 september 2015

Just nu i Tylösand Rehab i varmt klimat

Ingiäld Hafström

Just nu sitter ett hundratal och lyssnar till Ingiäld Hafström professor på Karolinska sjukhuset som berättar om Stockholmsstudien. En studie med fokus på rehabilitering i varmt klimat. Ingiäld och hennes gäng har studerat om denna form av rehab är bättre, sämre eller likvärdig mot samma form av rehabilitering i Sverige. Ingiäld berättar att de 161 personer som ingick i studien hade provat rehab på hemmaplan men inte uppnått tillräckligt bra resultat.

Rehabilitering i varmt klimat har funnits som en del av svensk reumatologi sedan flera årtionden men tyvärr finns inte så många studier gjorda på effekten av träningen på längre sikt. Tidigare kunde liknande vård med intensivträning erbjudas även i Sverige tex på Spenshult men idag är sådana "reumasjukhus" ett minne blott, men behovet av rehab kvarstår.

Stockholmsstudiens resultat så långt man kommit i analysen visar att fyra veckors intensiv rehab i varmt klimat ger kvarstående förbättrad effekt gällande både minskad smärta och upplevd ökad funktionsförmåga över både 3 och 12 månader efter träningsperioden. Detta gällde både de med ledgångsreumatism och inflammatorisk ryggsjukdom.

En fråga som uppkom direkt efter föredragningen var varför vi inte kan ge samma erbjudande om intensivvårdsträning här hemma i Sverige vilket borde bli billigare och enklare för de som behöver rehab.

Ja varför kan vi inte det? Har svensk reumavård bitit sig själv i foten i och med att tex anläggningar som Spenshult lagts ned. Trenden har också varit att intensivrehab knuten till våra reumatlogiska kliniker minskat eller helt tagits bort. Färre och färre rehabbassänger finns tillgängliga, ock så vidare.

Behöver vi tänka nytt, hur skräddarsyr man en riktigt bra intensivträningsperiod för en person mitt i livet med reumatisk sjukdom i Sverige idag? Behöver rehab i varmt klimat vara en konkurrent eller behövs båda? Eller som Reumatikerförbundets ordförande formulerade det...

-Är det evidensen eller är det vad vi som patienter upplever ge bästa effekt rehabeffekt som är viktigast?

5 kommentarer:

 1. Jag vill veta var man kan få tag i studien?Vi är många som kämpar med landting och försäkringskassa för att bevisa att vi nehöver klimatvård.tack

  SvaraRadera
 2. Det verkar som RF har tappat stinget! Kanske är det människor som suttit på sina poster så länge att de tappat förmågan att tänka utanför "boxen"? Om man går in på Netdoktorns Artrossida står det att RF är ansvarig för uppgifterna. Det skall finnas videofilmer med råd, övningar och föredrag men det finns inga filmer. Och studien om hur bra rehab är måste någon efterlysa! Det är väl självklart att den skall ligga tillgänglig - pronto!

  SvaraRadera
 3. Hej Anette!
  Ang Stockholmsstudien så finns inga resultat publicerade ännu, de resultat vi fick ta del av i Tylösand är endast indikationer/delresultat och vi väntar således med spänning på att ta del av den färdiga analysen i sin helhet.

  En studie finns dock i samma ämne från 2003 som du får en sammanfattning av här http://www.reuma.se/bilagor/bilaga04/forsk0404.pdf

  Givetvis återkommer vi här på träningsbloggen när ngt nytt uppkommer i frågan.

  SvaraRadera
 4. Hej Anonym!
  Det stämmer, Netdoktor och Reumatikerförbundet samarbetar genom en mängd texter och artiklar. Om man klickar sig vidare på Netdoktors hemsida under Reumatikerförbundet så kommer man rakt in i Reumatikerförbundets artiklar som rör artros.

  Här är länken till huvudsidan om artros https://reumatikerforbundet.org/reumatism/diagnoser/artros/
  med bla den senaste filmen (som för övrigt även ligger på Youtube) där bla Dr Ralph Nisell informerar om sjukdomen.

  SvaraRadera
 5. ok tack så länge. Jag skulle verkligen vilja att dte jobbade mer för rehab-så otroligt värdefullt.-ngt helt annat än att åka polikliniskt på rehab.Min läkare säger att jag skulle inte mått så pass bra idag om jag inte fått rehab-på det "gamla" sättet. Nya medicine ri all ära-men det är så mycket mer komplext att orka med en sjukdom och övriga livet.Tack för svar

  SvaraRadera