fredag 7 oktober 2011

Sjukgymnast ett hantverksyrke

Att arbeta som sjukgymnast innehåller en stor portion hantverk. Att undersöka och behandla måste sitta i händerna. Att känna och bedöma tex. en svullnad i en armbåge, felställning i en tå eller nedsatt rörlighet i en revbensled kräver år av träning och hantverkskänsla. Även om träning och rådgivning är en stor del av sjukgymnastens vardag så är den manuella undersökningen och behandlingen det andra fundamentet. Alla patienter kan inte träna sig till en bättre funktion utan behöver handgriplig hjälp vilket där emot ofta kombineras med egen rörelse och fysisk aktivitet.

På bilderna nedan jobbar jag med att påverka revbenets rörlighet i två olika utgångsställningar. Det är alltid roligt när man når målet av att patienten känner en förändring tex av smärtlindring eller att det går lättare att andas som i dessa fall.

2 kommentarer:

  1. Tycker att sjukgymnaster är ganska värdelösa att gå till. Deras kunskap känns många gånger sämre ens en egen!

    Då väljer jag mycket hellre att besöka en naprapat, tycker att dom har så mycket mer kunskap.

    Detta är iaf min upplevelse.

    SvaraRadera
  2. Tråkigt att du inte fått den hjälp som du förväntat dig av de sjukgymnaster du träffat. Bra då att du träffat naprapat som kunnat hjälpa dig. Personligen hoppas jag att vi än mer skall kunna samarbeta mellan våra olika "hantverksyrken" för att nå det bästa resultatet för ditt, mitt och andra patienters bästa.

    SvaraRadera