tisdag 19 april 2011

Nyskodd
Här om dagen blev jag med nya löparskor. Ramlade in på
Intersport på Segelgatan för att titta lite på utbudet. Blev raskt uppraggad av en vänlig butiksman och när jag förklarat mitt ärende och fotbehov lotsade han mig till en annan kollega som var inriktad på skoanalys och bedömning.
Kollegan var minst lika trevlig och höjde inte alls på ögonen när jag berättade om min ledsjukdom och mina struliga fötter utan föreslog att vi till att börja med skulle titta på mitt löpsteg på löpbandet med ett par skor som i princip inte gav ngt stöd alls för att se hur mina fötter betedde sig. Han konstaterade att jag har ett så kallat neutralt löpsteg, alltså landar ganska rakt på foten utan att kompensera mot sidorna (pronation eller supination). Utifrån analysen fick jag sedan prova ett antal skor med lite olika läster för att känna på passform och vidare tester på löpbandet. För till syvende och sist handlar det om att skon ska kännas skön på foten.
Efter mycket provande och testande fastnade jag för en doja av märket Saucony modell Triumph med egenskaper som vridstyvhet vilket ger stabilitet åt mina fotleder och ökad dämpning i både framfot och häl vilket ger minskad smärta i mellanfoten när jag springer.
Detta tillsammans med mina nya inlägg (fotbäddar) som jag nu fått från OTC hoppas jag blir ett riktigt bra koncept.
En synnerligen fiffig finess som Intersport nu erbjuder är ”Nöjd kund garanti” vilket går ut på att om man provar ut ett par skor med hjälp av någon av deras skosäljare får man fritt prova dojorna i 30-dagar och oavsett hur leriga de är byta om man inte är nöjd.
Har hunnit med ett pass i mina nya springa-fort-skor och hittills känns de riktigt lovande.

Här är tips på några ytterligare skobutiker/kliniker som Lars coach letat fram...
Foten
Stegkliniken
Gå och löpkliniken
Aktiv ortopedteknik

7 kommentarer:

 1. Bra att du fick ett bättre bemötande denna gången och kul att du hamnade hos någon som verkar riktigt duktig bara av en slump :)
  Lycka till med nya skorna!

  SvaraRadera
 2. Elin Löfberg20 april 2011 08:02

  Ja visst, alltid kul att träffa trevliga människor och dessutom kunnig. Ikväll ska springa fort skorna på. Ska idag öka löptiden med 30 sek blir intressant att se vad fötterna tycker om det.

  SvaraRadera
 3. Hej, jag vet ju att jag bör ha gympaskor pga dämpningen, men finns det något inlägg man kan köpa så att man kan ha tex converse men ändå få det bra för höfterna? Mvh Sofi

  SvaraRadera
 4. Hej Sofi! Om du har egna fotbäddar och kanske flera par kan du be din ortopedtekniker att anpassa dessa efter ett önskat par skor tex dina converse. Annars finns det numera möjlighet att få enklare inlägg "bakade" efter dina egna fötter tex på Intersport. Vidare finns många förfabriserade inlägg att välja på som bode funka. Kolla tex Rehbands sortiment av sulor.

  SvaraRadera
 5. Tack, det ska jag kolla upp :)

  SvaraRadera
 6. Hej. Converse canvas-skor har ingen gelänk(stabilisator) i själva grundsulan/skosulan. Därför blir den mjuk och sladdrig. Vi ortopedtekniker brukar säga att ett inlägg inte blir bättre en skon den skall ligga i. Men självklart blir det bättre. Som RA-patient skall man inte chansa, det är helt enkelt för farligt. Fotbäddarna skall vara formgjutna på ortopedverkstad och med både dämpning, stabilitet och ev.avlastningar för knylor.

  MVH
  Johan
  ortopedtekniker
  Stegkliniken
  www.stegkliniken.se

  SvaraRadera
 7. Tack Johan för en riktigt matnyttig kommentar!

  SvaraRadera