onsdag 29 juni 2016

Internationella sklerodermidagenIdag är det internationella sklerodermidagen. Så här skriver man på Reumatikerförbundets hemsida...

Sklerodermi (Systemisk Skleros) är en sällsynt sjukdom som drabbat ca 2000 personer i Sverige.
Det är en ovanlig bindvävssjukdom som karaktäriseras av förändrat immunförsvar, försämrad blodcirkulation och ökad bindvävsproduktion i hud och inre organ, framför allt i mag-tarmkanal, lungor, hjärta och njurar. Systemisk skleros tillhör de reumatiska systemsjukdomarna.

För att uppmärksamma de patienter som drabbats av sjukdomen instiftades Internationella Sklerodermidagen som återkommer årligen den 29 Juni.  
Kan man träna om man har sklerodermi? Svar ja! Att vara fysisk aktiv på måttlig intensitet minst 150 minuter i veckan gäller hela befolkningen för att upprätthålla så god hälsa som möjligt. Men självklart gäller som alltid att vara lyhörd för hur sjukdomsaktiviteten påverkar dagsformen.
Läs mera om skledodermi här >>
Och du varför inte hålla någons hand idag!

1 kommentar:

  1. Hej
    Det finns ett bra kapitel om fysisk träning vid systemisk skleros i boken Fysisk aktivitet vid reumatisk sjukdom. Red Christina Opava. Studentlitteratur 2014. Kapitlet handlar om träning vid systemisk lupus erythematosus, systemisk skleros och primär sjögren, skrivet av docent och leg sjukgymnast Carina Boström, Karolinska Institutet

    SvaraRadera