måndag 29 februari 2016

Gästbloggare Mats: Hur kan man motivera sig till träning när man är i obalans eller har ont?

Mjölksyra!

Det kan låta enkelt men för mig handlar det om att bara göra det. Det är under de passen när det tar emot som mest som jag får känna på hur det kommer att vara under säsongen. Det ska göra ont att cykla och tro mig det gör det! Så länge det inte gör stickande ont och det känns som att något gått sönder så handlar det enligt mig om att fälla ner pannbenet och köra på.

Mycket handlar ju också om hur väl förberedd man är för den uppgift som man ska genomföra. Jag säger inte att alla ska köpa sig en dyr racercykel och köra etapplopp om 150 mil på sex dagar för att det är det jag älskar att göra. Man ska utgå från sig själv och sina egna förutsättningar. Men det gäller ju också allt här i livet! Man ska tävla mot sig själv för att efter ett tag kunna flytta eller till och med spränga gränser. För kom ihåg att den enda som står i vägen för dig och dina drömmar är oftast du själv.

I mitt fall har jag fått höra sedan barnsben av olika personal inom hälso- och sjukvård att –”det klarar du aldrig”. Och nu när man blivit äldre och förhoppningsvis klokare så har jag insett att det är dessa människor som blivit min motivation. Jag har ofta tänkt att ”det tror du ja” och så har jag låtit mitt pannben växa i takt med att jag fått höra negativa eller nedlåtande kommentarer.

Dåligt väder kan också utmana och peppa till träning

För att jag ska kunna hålla träningen vid liv så är det viktigt för mig att se till att variera den. Jag kan ena dagen köra ett 4 timmars distanspass där jag pressar mig till bristningsgränsen medan jag dagen där på kanske väljer att ligga på en matta och göra mina yogaövningar eller kasta mig i bassängen för att slipa lite på mitt crawl (hundsim :). För om man bor i Kalmar och är lite träningstokig så finns nog ändå den där drömmen om att en dag få höra speakern utbrista de där magiska orden ”you are an ironman”!  Jag ska inte säga var eller när det kommer att bli av men det kommer det att bli… Sedan när jag fått höra att det är omöjligt med mina besvär att göra det så förstår ni att jag blir ännu mer taggad att bevisa att man inte ska säga till någon annan vad dom kan eller inte kan. Jag har alltid 40% mer att ge när jag tror att jag är trött!

Mina tre tips om träning
1.     Ha roligt!
2.     Variera din träning för att behålla suget
3.     Ha roligt

Glöm inte bort att kroppens belöningssystem är fantastiskt. När du utför fysisk aktivitet så belönar kroppen dig!

Ta väl hand om dig och varandra så hoppas jag att vi får möjlighet att träffas under Sweden Bike Expo på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Hör gärna av er om ni undrar något eller för den delen bara vill läsa mer eller varför inte boka en föreläsning!
gortbaragort.wordpress.com
mats.griph@gmail.com

1 kommentar:

  1. Kul med nån mer än jag som "håller igång" får ständigt höra att jag ska ta det lugnt,hur kan du motionera som är sjuk osv����

    SvaraRadera