onsdag 17 september 2014

Viktigt med rehabilitering av muskelstyrka efter protesoperation

Från Reumatikerförbundets medlemswebb
Patienter som får ny knäled på grund av artros drabbas ofta av nedsatt fysisk förmåga. Styrka i lårmuskulatur och god balans är därför avgörande för resultatet efter ingreppet. Det konstateras i en avhandling från Umeå universitet.
Vid grav artros i knäleden är knäproteskirurgi standardbehandling. Tidigare studier visar att personer med knäprotes har cirka 30 procent lägre styrka i den opererade sidans lårmuskulatur 1,5 år efter operation, jämfört med knäfriska individer i samma ålder. Styrkan är nedsatt även i den icke-opererade sidan. 
För att undersöka detta närmare har Joakim Bjerke, doktorand vid institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, studerat gångmönster och balans hos patienter två år efter kirurgi där man har satt in en protes i det ena knät. Resultaten har sedan jämförts med undersökningsdata från knäfriska personer i samma ålder.
Det viktigaste budskapet i avhandlingen är att man vid rehabilitering efter proteskirurgi i knän behöver fokusera på styrka i höft- och knämuskulatur, generell fysisk aktivitet, viktminskning, balansträning, och på att normalisera gångmönstret för att minska belastningen på lederna, säger Joakim Bjerke.
Läs hela artikeln här>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar