måndag 23 juni 2014

MidsommarlöfteApropå Dalarna, så har årets största högtid just firats. I detta landskap räknas inte tidevarvet från nyår utan just från midsommar, alltså sitter ett midsommarlöfte som en smäck här i fiolernas rike. För om jag är helt rak på sak så har träningen varit tämligen skral under de senaste 6 mån. Som vanligt kan man skylla eller förklara detta på alla möjliga sätt, för min del är foteländet en stor faktor och så även småbarnsföräldraskap. Men ack nej det är inte skäl nog att lägga sig på sofflocket, men om motivationen sviktar då?

Ja vad gör man om motivationen sviktar, om rörelseglädjen inte finns där, om målet inte är tydligt? I mitt fall har det pga fotont blivit att helt tänka om, att sakta acceptera att vissa motionsformer som tex löpning just nu helt enkelt inte fungerar. Racercykeln har i stället gjort entré i garaget och jag har numera förmånen att ha sjöutsikt så tröskeln att komma ut med kajaken har sänkts avsevärt. Motionsformer som är riktigt snälla för sura artrosfotleder men som sätter fart på stora delar av kroppens muskler och inte minst tar mig långt på kort tid mot vad mina opålitliga fötter just nu gör.

Så nu är det dags för ett midsommarlöfte! Jag använder mig av SMART-modellen för att tydligt formulera min träningsmålsättning.

SMART-modellen
S – specifik (Vad ska jag träna?)
Cykling och kajakpaddling.
M – mätbar (Hur mycket ska jag träna?)
3 pass i veckan á minst 30 min.
A – accepterad (Är min träningsupplägg accepterat av min omgivning? Träning tar tid!)
Japp, maken tar kvällspassen med lillflingan. Mormor finns som backup.
R – realistiskt (Är nivån realistisk för mig?)
Ja! För min del gäller det snarare att acceptera att jag inte är i bättre fysisk form än jag faktiskt är. Börja med lägre intensitet och tidslängd för att vänja muskler och leder i stället för att gå på nock och troligen få för ont.
T – tidsbestämd (När ska detta (del) mål vara nått?)
Start: Idag 23/6.
Utvädring: 31/8
Mål: Förbättrad uthållighet och allmäntillstånd. Om möjligt förbättrad gångförmåga.

Vill du också hänga på och avlägga ett midsommarlöfte? Gör det vet ja, så kan vi bli ett gäng som peppar varandra. Skriv gärna en kommentar till inlägget så kan vi följa varandra.

PS: Som en del av Reumatikerförbundets material för temaåret "Kunskap som lindrar" finns en liten broschyr som heter "Kom igång tips, träning och fysisk aktivitet". I denna lilla fiffiga skrift står bla att läsa om SMART-modellen som en bra metod för att sätta delmål och mål för fysisk aktivitet och träning. Den kan du beställa mot porto här >> . DS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar