tisdag 24 juni 2014

Cykelprylar som underlättar



Vill ge lite tips och tankar ang material och prylar vid cykling (nu pratar jag främst om racer men detta är ju allmängiltigt) som både kan öka cykelglädjen men också är bra för personer med reumatisk sjukdom.

1. Få hjälp att anpassa din sittställning, helst av kunnig cykelfirma eller läs på i ämnet. En rätt anpassad ram är i många fall A och O för trevligare cykelupplevelse och minskad smärta i leder och muskler inte bara för den som har en reumatisk sjukdom.
Själv har jag bytt styrstam till en kortare och mera "uppvinklad" för att minska trycket på nacke och bröstrygg.

2. Jobba lite med styret. Byt till ett tjockare eller "vaddera" på de ställen du främst håller dina händer. Skaffa ett par vadderade cykelhandskar och ta hjälp av en handledsortos vid behov.

3. Pedaler och skor. Att skaffa ett par cykelskor och dito pedaler  som du kan klicka i foten i kan kännas läskigt och många tror att detta blir för tufft för tex knän påverkade av artros. Men faktum är att när du "sitter fast" i cykelpedalen kan du utnyttja hela trampvarvet. Du både trampar pedalen ned och drar den upp vilket fördelar och utjämnar benens arbete. Detta kan inte sällan minska eventuell upplevd knäsmärta som uppkommer vid cykling utan sko och pedal. Själv har jag investerat i ett par SPD-sl skor med tillhörande pedal som är anpassad för att lite enklare kunna klicka ur sig sig ur pedalen.

4. Sadel. Anpassas efter storlek på sittben och användningsområde. Kostar allt från en hundralapp upp till många spargrisar.

Detta är mina cykelprylar...
Skor: Shimano WR61 med Shimano SH11 SPD-SL spurtkloss med rörlig 6G
Lär mera här >>
Pedaler: Shimano PD-R540-LA
Läs mera här >>
Styrstam: PRO shorty 60mm och 35-grader
Läs mera här >>


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar