tisdag 14 maj 2013

Utomhusgym lyft för parker


Länge leve MTT-träning
Provar ett av Pekings många utegym















Fler och fler kommuner satsar på så kallade utomhusgym. I Stockholmsregionen står nu Botkyrka kommun på tur för att lyfta sina parker med ett gym. Inte mindre än 5 st utegym är på gång. Gymen kommer förläggas till Sven Tumbas park i centrum, i närheten av Lida friluftsområde både vid Lida gård och vid Brantbrinks IP, Fittja strand och slutligen Norsborg/Hallunda. Bra! Heja Botkyrka och alla andra kommunpolitiker i landet som förstår att investera i folkhälsa.

I Peking som jag besökte för några år sedan fanns liknade gym i varje park (och här har man parker vill jag lova) som var välskötta och funktionella. Hade förmånen att få prova ett sådant utegym och jag var inte ensam. För kineserna är motion en självklarhet och en livsstil. Man tränar och rör på sig utifrån förmåga. I parkerna pågår ständigt fysisk aktivitet i allt från dans, utegym, svärdsträning, Tai Chi osv.

Vi är lite sega här i norr på att fatta galoppen, men nu så börjar även vi tina upp och ta oss ut i grönskan. Ta och slå en signal till dina kommunpampar och hör om man planerar något utegym i din region. Vi behöver bli lite mera "kineser"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar