tisdag 28 maj 2013

Excentrisk tåhävning



I inlägget "Inget blodomlopp" nämde jag om excentrisk tåhävning eller lite förenklat "bakvänd tåhävning". En övning som är mkt vanlig vid hälsenebesvär men som också inte allt för sällen fungerar bättre än en klassisk tåhävning om man liksom jag har fotleder påverkade av ledgångsreumatism och artros. Fick en kommentar av Anette som undrade hur man gör en sådan tåhävning. I stället för att häva sig upp på tå stående på en fot och pumpa på det klassiska viset går man upp på tå stående på båda fötterna. Sedan går man över att stå på en fot fortfarande i tåstående. Den avslutande fasen är att sakta sänka ner hälen ner mot golvet (eller hälst förbi ett trappsteg) igen. På så vis får vadmuskeln arbeta i sin förlängning (excentrisk) vilket är mera skonsamt än en klassisk tåhävning.

1. Upp på båda fötterna
2. Ställ dig på ena foten (fortfarande i högsta läget i tåstående)
3. Sänk långsamt ner hälen mot golvet
4. Börja om från steg 1 igen

För min del är det lagom att börja lite försiktigt med 2 x 5 tåhävningar/ben/dag för att efter ca 2 v träning öka till 2 x 10 tåhävningar/ben/dag. Som vanligt beror det ju på vilket fotstatus du har.

Se Jenny Kallur demonstrera en excentrisk tåhävning här >> (OBS om jag skulle ha instruera Kallur så skulle slutfasen ned mot golvet göras dubbelt så långsamt)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar