fredag 23 september 2016

Kostråd vid inflammatorisk reumatisk sjukdom

Björn Sundström forskar om kostens betydelse vid reumatisk sjukdom


Björn Sundström disputerad fysioterapeut som forskar vid Umeå universitet föreläste under Reumaveckan om kost. Reumatikerförbundets träningsblogg fick tillfälle för en intervju med Björn.

Hur länge har du forskat om kostens betydelse vid reumatisk sjukdom?

Jag har forskat om kosten för reumatiker i lite drygt 15 år. Startskottet var att jag omkring år 2000 läste en studie som tittade på förekomst av AS och andra spondartriter hos eskimåbefolkningar. Denna studie reflekterade inte över kosten alls, vilket förvånade mig. Eftersom det då fanns väldigt lite skrivet om AS och kost, så började jag fundera över olika undersökningar som senare kom att bli min avhandling.

Finns det någon diet eller rekommendationer som sticker ut gällande kostens betydelse vid reumatisk sjukdom?

Det vi känner till bäst idag är dels den inflammationsdämpande effekten av långa omega-3 fettsyror som finns rikligt i fet fisk och dels den skyddande effekten av medelhavskost på hjärta och kärl. Medelhavskosten har också en lätt inflammationsdämpande effekt, men liksom för omega-3 så är den inflammationsdämpande effekten ganska liten.


Finns det någon skillnad i rekommenderad kost för tex en person med AS eller RA?

Många patienter med AS, eller annan spondartritsjukdom, har en känslig mage och det kan därför vara svårt eller besvärligt att äta mycket grönsaker, baljväxter och fibrer. Vill man äta hälsosamt, men har svårt med vissa grönsaker kan man därför försöka äta mer av nyttiga livsmedel som man tål, till exempel de grönsaker som man tål och äta mer fisk.

Finns det någon speciell komponent i kosten som en person med reumatisk sjukdom skall stoppa i sig mera av än något annat?

Man behöver en fullvärdig, allsidig och bra sammansatt kost, så ensidiga koster brukar jag avråda från. Ska man lyfta något enskilt livsmedel som extra bra så är det fisken jag i så fall skulle rekommendera.


Var ligger ditt forskningsfokus just nu…projekt?

Jag har några projekt gående nu som jag så småningom kommer att presentera data från.


Hur tror du vi kommer se på kostens betydelse vid reumatisk sjukdom 20 år framåt i tiden?

Det vi känner till idag är att kosten har en påverkan på inflammatoriska ledsjukdomar, men att denna effekt är ganska liten och kan inte mäta sig med moderna läkemedel. Effekten av kost på inflammation motsvarar vanligtvis i bästa fall ett NSAID-läkemedel som t.ex pronaxen. Däremot har kosten väldigt stor betydelse för att dels ge kroppen bättre förutsättningar att återhämta sig mellan sjukdomsskoven och dels för att skydda mot de följdsjukdomar som man också drabbas av, som till exempel hjärt-kärlsjukdom, muskelförluster och benskörhet. Detta tror jag är allmänt känt om 20 år och jag tror det ingår som rutin i vården att diskutera detta. Jag tror också att det då kommer att finnas mer individuella råd, eftersom vi vet allt bättre idag att människan har olika behov beroende på olika förutsättningar, gener och livsomständigheter.


Vi på träningsbloggen önskar Björn lycka till i sina fortsatta forskningsprojekt och väntar med spänning på kommande forskningsdata.


Läs tidigare intervju med Björn Sundström i Reumatikervärlden här >>


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar