måndag 26 september 2016

Gästbloggare Elisabet: Periodiserad styrketräning

Är det då inte tråkigt att köra samma pass vecka ut och vecka in? Absolut!

Min sjukgymnast föreslog att jag ska prova att periodisera min träning. Instinktivt tänkt jag att det är något som de som tränar för att bli bra på en idrott/sport gör, men en reumatiker? När hon la upp förslaget till schema så insåg jag att det finns fördelar även om man inte siktar på att bli bäst i världen.

Min periodisering ligger över två stycken tvåveckorsperioder. De två första veckorna kör jag med lägre vikter och 3 set med 12 repetitioner och 30-60 sekunders vila mellan varje set. Syftet är att underhålla och utveckla musklernas uthållighet.

Nästa två veckor kör jag 5 set med 5 repetitioner, tyngre vikter och upp till 3 minuters vila mellan seten. Vilket syftar till att underhålla och utveckla styrka.
För varje set, oavsett period, ska vikterna vara så tunga att jag precis klarar av den sista repetitionen i setet. Vilan mellan seten ska vara så lång att jag klarar att köra lika många repetitioner även i nästa set.

Periodisering är ett ganska vitt begrepp och sätten man periodiserar på varierar också. Därför gjorde jag en kort, intervju är nog inte rätt ord, frågestund med min sjukgymnast. Jag bad att hon skulle förklarar lite djupare hur hon resonerade avseende periodisering.

Det hon sa fick mig att le – ”Det är ju känt att det funkar och varför ska man inte göra det som fungerar bara för att man inte är fullt frisk.” Sedan fortsatte hon med att förklara att även om man har fokus på rehab och/eller prehab så kan man dra nytta av variationen eftersom kroppen lite lat, den vill helst göra det den känner igen. Att då alternera mellan att bygga styrka och uthållighet ger inte kroppen möjlighet att bli lat.

Se tidigare inlägg om att testa maxstyrka och göra träningsupplägg med hjälp av 1RM-metoden här >>


1 kommentar:

  1. Det ska bli spännande att höra vad du tycker om detta upplägg! Ska försöka hitta en sjukgymnast som är insatt i ämnet. Verkar lite krångligt att räkna ut själv vad som är "Max"!?

    SvaraRadera