fredag 28 mars 2014

Dura-Ace, Ultegra, 105, Tiagra och SoraVisst låter det som namn på ett hippare pojkbandsgäng men här är det cykelkomponenter vi snackar. Jag går i cykel drömmar och inte efter vilken hoj som helst utan en racer. Har länge sneglat på de där slanka skönheterna med däck som spagetti och ramar av luft. När nu fötterna verkar ha bestämt sig för att kontinuerligt tjura och löpning inte är värst inbjudande har cykeldrömmen fått än mer näring.

Sagt och gjort, maken och jag packade in oss själva och pinglan i bilen och for iväg till en cykelhandlare här om dagen på en kläm och känn tur. Nu visade det sig att halva Stockholm hade fått cykelfeber denna soliga söndag så vi var inte precis ensamma i butiken. Så slogs vi av alla dessa namn, modeller, ramstorlekar och inte minst varierande priser. Tack och lov tog sig en synnerligen trevlig och tålmodig butiksyngling sig an oss och började lotsa oss genom djungeln.

Vi upptäkte snart att vi helt hade fått det mesta om bakfoten gällande dessa cyklars prestanda. Det vi trodde var bäst blev plötsligen sämst men oj vad vi lärde oss mycket på förklaringsstunden.
Ut i den kalla vårsolen och prova, mindre storlek på ramen där, andra växelkomponenter här, smalare bockstyre för mig på en tredje cykel.

Åkte hem glada och lite klokare. Det bidde ingen affär denna gång. Själv föll jag för en modell som heter Scott speedster 20, kändes som om jag flög fram och det funkade att hålla längst ner på bockstyret och trampa trots stela höftleder.

Nu är jag inne i den undersökande fasen och grunnar på om det är värt att köpa nytt eller begagnat och vilken ramstorlek passar verkligen bäst till en som är 162 cm över havsytan?

Sitter du inne med svar och tips! Tveka inte att fälla en kommentar som hjälp.

Racerbiten!

6 kommentarer:

 1. Whihoo, racercykling är det bästa som finns! Att få swischa fram på vägarna i en fart man inte trodde var möjligt att cykla i! :)
  Hittar du en begagnad då tycker jag du ska köra på det! Då har du chansen att få en bättre cykel (med ultegra) till ett bra pris.
  Storleken bör vara kring 48-50 nånstans, å komponentmässigt skulle jag inte gå på sämre än 105, men 105 är bra!
  Lycka till! //Sara

  SvaraRadera
 2. Tack för pep SS. Vi ramlade på ett riktigt kap (tror vi i alla fall) som vi köpte i förra veckan. En 7 år gammal helkarbonram med ultegra av modell Carrera. Till makens stora glädje var ramen lite för stor för mig så för egen del fortsätter jag att titta och tror också att jag skall ha storlek som du föreslog. /Elin sjukgymnast

  SvaraRadera
 3. Hej, googlade runt och hamnade här Jag har också tankar på att köpa en racer men funderar på om jag klarar sitta längre stunder på en sådan cykel. Jag har ankloserande spondolit med en ganska stel nacke. Har ni någon uppfattning om det? Är det lönt att testa, kanske satsa på en hybrid istället?
  Christian

  SvaraRadera
 4. Roligt att du hittat hit Christian! Jag har haft samma funderingar för egen del gällande sittställning men främst med tanke på höfterna. Jag tror att det ligger mkt i vad SS skriver, att det gäller att hitta rätt ramstorlek och även få hjälp med inställning av styre. Här finns flera möjligheter till justering både av styrstam och styrhöjd. När jag var och frågade lite allmänt hos Sportson så såg jag att man där kunde hyra cyklar/dygn och prova, en klar fördel mot att bara ta en runda vid affären. Jag tror att det finns goda möjligheter för dig att hitta en lämplig racer trots ankyloserande spondylit. Berätta gärna hur det går! /Elin sjukgymnast

  SvaraRadera
 5. Tack för svar! Tack för tipset angående att hyra, det ska jag undersöka.

  Christian

  SvaraRadera
 6. Håller tummarna för att du Christian hittar en riktig skön pärla till racer. Jag letar vidare i djungeln av begagnat just nu. /Elin sjukgymnast

  SvaraRadera