måndag 12 mars 2012

Kompressionskläder!?



På motionspaddlarbloggen diskuterades för några veckor sedan nyttan av kompressionskläder. Du vet såna här plagg som trycker ihop en lite här och där och då pratar jag inte om stay up strumpbyxor och andra kläder för att fixa den perfekta kroppsformen. Nej, kompressionskläder inom idrotten har ett ngt större syfte än kroppsformning. Förr kallades tex strumpor av denna form helt enkelt stödstrumpor vilket verkligen inte är ngt nytt inom min värld i vården. Jag och mina gelikar har använt sådana strumpor i åratal för att underlätta många timmars stående under en arbetsdag, vidare används ju strumporna i behandlande syfte för att motverka svullnad tex efter operationer. Nej, kompressionsplagg är verkligen inte ngt nytt, men nu har de kommit ut i en ny och hippare form och sortimentet har utökats från kroppsfärgade stödstrumpor till allt ifrån färglada T-shirts till kroppsstrumpor.

Gör då dessa tämligen dyra plagg någon nytta för dig som vill förbättra din fysiska förmåga iform av återhämtning och förbättrad blodcirkulation vid olika aktiviteter. Ja, som vanligt är det väl upp till var och en att prova och tycka till om effekten min egen erfarenhet är positiv. Jag har provat att använda hederliga stödstrumpor i bomull (samma som jag har på jobbet på sjukgympan) när jag sprungit, åkt längdskidor och långfärdsskridskor och tycker helt klart att jag blir mindre trött i vader och fötter både under och efter aktiviteten. För mig som också pga min reumatiska sjukdom har stökiga fotleder minskar strumpans stöd en del av den smärta jag till vardags får vid ökad belastning. Förklaring, strumpan hjälper min hjärna att "komma ihåg" fötterna bättre genom det tryck jag känner av strumpan, vidare hjälper trycket det venösa blodet att snurra lite bättre tillbaka mot hjärtat istället för att "stanna kvar" nere i vad och fot.

Jag har inte testat kompressions byxor eller T-shirts/tröjor. Vore kul att höra om någon där ute i bloggrymden har några synpunkter/erfarenheter av plaggen. Är det ngt att ha?

4 kommentarer:

  1. Jag har precis skaffat kompressionsbrallor. Får se om de är någonting att ha, efter mina längre cykelturer i vår och sommar. :-)

    SvaraRadera
  2. Peter! Skriv gärna och berätta om det blev någon bättre sprutt på kadensen av brallorna när du testat :)Lycka till med träningen!

    SvaraRadera
  3. bodyforce.se säljer kompressionsbyxor nu.
    Jättesnygga och bara 899 kr. Skriver man in "sommar" som rabatt får man 15 % också. jag var tvungen att testa ett par nu när det var en bra deal!

    SvaraRadera
  4. Fungerar kompressionsbyxor istället för stödstrumpor. Jag skulle behöva stödstrumpor men kan inte få på mig sådana (p g a artrit)

    SvaraRadera