onsdag 2 december 2015

Kamp för träning i varmbassäng i Dalarna

Sjukgymnasten Torhild Mildenberger är oroad över stängningen av bassänger. FOTO: Landstinget Dalarna

Från Reumatikerförbundets hemsida...

Hård kamp för träning i varmvatten i Dalarna

Efter alla protester verkar Landstinget Dalarna lyssna på kritiken. Bassängträningen fortsätter – men bara för vissa.


-------------------------------------------------------------
Ursprungligen publicerad i Reumatikervärlden #5
-------------------------------------------------------------
Landstinget Dalarna har klubbat ett sparpaket på 350 miljoner kronor. En konsekvens är att landstingets varmvattens­bassänger stängs.
– Ett idiotiskt beslut, säger Yvonne Törnqvist, ordförande i Reumatikerdistriktet Dalarna. Landstinget sparar inga pengar på detta. Vi har gott om vittnesmål från personer som skulle ha varit sjukskrivna eller suttit i rullstol utan varmvattensträningen.
Landstingsstyrelsens ordförande, Ingalill Persson (S), har lovat att ta fram en lösning för "dem som har störst behov" av varmvattensträning. För att ta reda på vilka de är ska en ny utredning tillsättas.
– Inför det här beslutet gjordes medicinska bedömningar och då framkom att många av patienterna som använder bassängerna är lika hjälpta av andra träningsformer. Men vid viss reumatisk sjukdom gäller inte det och för de patienterna ska vi hitta en lösning, säger Ingalill Persson, och fortsätter:
– Vi valde ändå att fatta beslut om en nedläggning av all verksamhet. Vi ville göra tydligt att den tidigare generösa hållningen inte längre gäller.
Enligt Ingalill Persson ska antingen en eller flera av varmvattensbassängerna eventuellt hållas igång eller så är det aktuellt att använda utvalda, kommunala badhus som i så fall skulle värmas upp. Om det handlar om egenvård eller träning ledd av fysioterapeut kan inte Ingalill Persson svara på innan utredningen är klar.
Torhild Mildenberger, sjukgymnast vid Vårdcentral Säter, är oroad:
– Egenvård är mycket bra, men det kan vara svårt att hitta rätt aktivitetsnivå. Jag har haft patienter som har sluppit planerade operationer, kunnat använda mindre läkemedel och har kommit tillbaka i arbete, tack vare anpassad träning i varmvattenbassängen, säger hon.
På andra håll i landet, som Region Örebro län, har det tvärtom satsats på varmvattensträningen och där får patientföreningar kostnadsfritt använda rehabiliteringsbad och fysioterapianläggningar.
Reumatikerförbundets hälsobefrämjandepris gick i år till Region Örebro län, för satsningarna på varmvattenträning.
Text: Maja Aase

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar