onsdag 11 november 2015

Test: FS6 kompressionsstrumpa


Under Fysioterapi 2015 fick Reumatikerförbundets träningsblogg prova en för oss ny produkt vid namn FS6. Detta är en liten kompressionsstrumpa. Så här är produktbeskrivningen för strumpan...

FS6 Compression Foot Sleeve - Kompressionsstrumpa med öppen tå för lindring av hälsporre (plantar fasciit), smärta i häl och fotvalv samt svullna fötter.

Strumpan har sex olika kompressions-zoner som stödjer fotens struktur och ökar blodflödet genom en komprimering av venerna i foten, vilket ger förbättrad cirkulation och därmed snabbare läkning och återhämtning. För lindring av hälsporre lyfter och sträcker kompressionsstrumpan försiktigt plantar fascia, vilket ger ökat blodflöde till skadad vävnad. Detta dämpar i sin tur inflammation och smärta i häl och fot. Kompressionsstrumpan hjälper även till att flytta vätska och blod ur foten och hälen för att minska svullnad och smärta.

De olika zonerna
Zon 1 - (Lätt kompression): Plan och jämn framkant utan pressande sömmar som kan ge upphov till för högt tryck på foten.

Zon 2 - (Måttlig kompression): Graderad kompression som minskar omkring den bredare delen av foten, för bra komfort.


Zon 3 - (Fast kompression): Graderad kompression, fast nog för att skapa ett stöd för venerna, stabilisering av vävnad och för att försiktigt lyfta plantar fascia-ligamenten.

Zon 4 - (Måttlig kompression): Anatomisk utformning av hälpartiet ger en djup hälficka för bra komfort, passform och enkel påtagning. Tunnare tyg på fotens ovansida för att minimera obekväma veck i tyget.

Zon 5 - (Fast kompression): Graderad kompression, fungerar som en hävstång för stödet i zon 3 och ger ytterligare boost till det venösa systemet.

Zon 6 - (Lätt kompression): Graderad, lätt kompression i en bred och mjuk stickad övre fåll som ger ytterligare stöd för cirkulationen.


Bedömning av test
Så vad blir då utlåtande efter att ha testat strumpan både för smärta i hälsena och i fotled, i mitt fall pga artros och reumatoid artrit (RA)? Spontant överraskad! Klockade första testet när strumpan provades vid smärta i hälsenan och fann att smärtan hade minskat efter ca 10 min användning av FS6. Vid ytterligare upprepade test av strumpan användes den främst vid smärta i fotled och användes då mer eller mindre under hel dag. Resultat av det var känslan av ökad support av fotleden med viss smärtlindring i själva fotleden. Förvånansvärt nog väldigt lite känsla av "stas" runt framfot och tår. Främst upplevde jag att strumpan hade effekt vid smärta i muskler eller hälsena, inte lika stor effekt vid ren ledsmärta men ändå värd att använda då den gav behagligt stöd av fotleden med minskad svullnad som följd.

Betyg: Från 0 till 5 (där 5 är bästa betyg) får FS6 följande betyg av Reumatikerförbundets träningsblogg: 4+

På + sidan: 
- Tunn och smidig, fungerar utmärkt ihop med vanlig strumpa i sko.
- Väl avvägd kompression, zonerna verkar fungerar

- Bra stöd över hålfot och hälsena
- I mitt fall inget obehag av stas över framfot och tår
- Gav både viss smärtlindring, support och svullnadsminskning över hälsena och fotled 

På - sidan:
- Vid nedsatt handfunktion knölig att få på, saknar hank eller "flärp" att hålla i

- Endast handtvätt
- Priset borde gå att pressa under 300 kr/par ligger idag på från ca 320 kr upp mot 400 kr beroende på leverantör.

FS6 utsågs för övrigt till ˮProduct of the Year 2012ˮ på The Running Event i Austin, USA. Hos Mediband som är en av återförsäljarna av FS6 kan du läsa om produkten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar