torsdag 26 november 2015

70 år - Från sängen till gymmet!Som en liten ring på vattnet av Reumatikerförbundets 70-års jubileum fundera lite på ämnet reumarehabilitering. En tidslinje som går från "sängen till gymmet"

För det är faktiskt krasst vad som hänt under de senaste 70-åren inom reumatologin. Orsakerna till denna revolution är många men främst stavas orsaken nr ett FORSKNING. Vi har forskat oss fram till bättre mediciner som gör att personer med reumatisk sjukdom idag i många fall kan leva helt vanliga liv och i mycket mindre grad än tidigare påverkas av sin sjukdom. Och vi har forskat oss till att fysisk aktivitet och träning minskar sjukdomens effekter än förvärrar eländet som vi trodde förr.Vi har gått från att "inte överanstränga" till att "vara så fysiskt aktiva som möjligt". Vi har också fått upp ögonen för att det är mer än bara en led eller en muskel som behöver behandlas. Att lära oss mera om hur levnadsvanor i stort påverkar måendet hos personer med reumatisk sjukdom är ett av de nya fälten inom reumatologin. Rökning har en direkt koppling till, ledgångsreumatism. Hjärt och kärlsjuklighet är högre bland personer med reumatisk sjukdom. Fler och fler fält inom begreppet "hälsa" vävs in i vård och rehabilitering inom reumatologin.

Men var allt sämre förr då? Några av de självklara möjligheter som vi hade då som tex intensivträningsperioder på våra sjukhus, klimatvård, hjälpmedel/ortoser är idag mycket restriktiva eller finns inte alls. Vi hamnar i ett dilemma när vi bygger rehabiliteringsstrukturen så som om vi redan "funnit lösningen på reumatismens gåta" fast vi faktiskt inte har det.

Trots detta fantastiska paradigm från sängen till gymmet behövs fortsatt möjlighet till synnerligen individanpassad rehabilitering inom reumatologin. Kan vi med handen på hjärtat erbjuda det idag?Så heja på alla ni som forskar och funderar på hur "reumatismens gåta" verkligen kan lösas på alla plan. Och heja på alla ni som lever med reumatisk sjukdom som dagligen lägger krut på er egen hälsa genom olika metoder för egenvård bla fysisk aktivitet och träning.

Vad blir nästa stora scoop inom reumarehabilitering?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar