torsdag 9 oktober 2014

På cykeln till Nordkap för SLE-forskningen


Henrik Landergrens påväg mot Nordkap, 29 nätter i tält
Från Reumatikerförbundets hemsida

När Henrik Landergrens kusin gick bort i SLE bestämde han sig för att göra en egen insamling. Under 32 dagar cyklade Henrik hela vägen till Nordkap och dokumenterade resan på sin blogg.
I slutet av augusti tog Henrik färjan från Gotland till fastlandet och började cykla norrut med siktet inställt på Nordkap, Europas nordligaste punkt. Första dagen i sadeln bestämde han sig för att också göra en insamling till förmån för forskning om SLE, systemisk lupus erythematosus.

Att det blev just SLE-forskning föll sig väldigt naturligt. Förra hösten blev Henriks kusin Annie plötsligt sjuk och fick så småningom diagnosen SLE. Den 26 juni i år gick hon bort, 17 år gammal. Henrik och Annie hade umgåtts sedan barnsben så genom insamlingen ville Henrik göra något för att hedra hennes minne.
– Annie fick en lite försenad diagnosticering och till slut vann sjukdomen över henne. Det är kanske inget som hjälper i efterhand men kan man få in pengar till forskningen är det bra. Speciellt för en sjukdom som kanske inte får så mycket pengar annars, berättar Henrik.

Att göra en långresa har Henrik haft i tankarna länge och när han läste om Nordkap så bestämde han sig. Allt som allt tog det 32 dagar för Henrik att cykla till Nordkap, varav 29 nätter tillbringades i tält.
– Det har inte varit några större problem under resan, vare sig fysiskt eller praktiskt. Och det var inget snack om att avbryta, speciellt när man har en blogg för insamlingen.
Den 25 september kom Henrik fram till slut efter 3011 kilometer och sammanlagt tre punkteringar.
– Den mest minnesvärda var nog när det föll två decimeter snö under en natt i Nordnorge. Och när jag cyklade uppe på fjället – det var lite på naturens villkor.

Resan har också gett Henrik en blodad tand. Att blir fler äventyr råder det ingen tvekan om.
– Jag hade knappt kommit fram till Nordkap innan jag börjat tänka på nästa grej. Jag har inte bestämt vad än men någonting kommer det att bli – det kan du vara säker på, säger Henrik.
Hittills har Henrik fått in 7 000 kronor till sin insamling. Om du också vill stödja Henriks insamling kan du märka en gåva till Reumatikerfonden med "SLE cykel". Henrik föreslår att man skänker 1 kr per km eller mil han cyklat men alla gåvor är lika uppskattade.

Mer om Henriks äventyr går att läsa på hans blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar