måndag 18 mars 2013

Spinning vid ledgångsreumatism - RA

Är detta vekligen en cykel? Yes en spinninghoj!Börjar du bli sugen på att ta ut cykeln men är liksom jag lite lagom skrajsen för att få sladd på någon isfläck? Då kan det vara en idé att testa spinning och på så sätt väcka cykelmusklerna till liv inför våren.

Första gången som jag provade spinning gick jag dit med låga förväntningar. Ville prova och se hur mina knän skulle reagera. Har sedan tidigare i perioder haft problem med att just knäna reagerat med lite för mkt ökad smärta och svullnad just vid cykling. Men jag var nyfiken och anmälde mig till ett friskvårdspass på jobbet. Och döm om min förvåning när jag kände att det fungerade, inte något ledont under passet och inget surt dagen därpå (förrutom rejäl träningsvärk). Hur kunde det komma sig?

1. Spinningcykeln har stora möjligheter för god inställning av både pedaler och styre så att man sitter bra. Du har också flera greppmöjligheter för händerna.
2. Du styr själv motståndet och kan hålla ett jämt motstånd och sänka det samma enkelt om du så önskar/behöver.
3. Passet varierades med både sittande och stående cykling i olika tempo
4. Spinningcykeln är konstruerad så att du driver tramptaget hela varvet runt, båda benen hjälper alltså till i hela varvet inte bara i halva varvet (i trampet) som vid vanlig cykling.

Det sistnämnda tror jag är den springande punkten. Att det blir ett jämnare muskelarbete där både benets främre och bakre muskler får samarbeta. Jag blev biten och fortsatte träna spinning, ngt som inte bara var positivt för flås och styrka, utan också för rörligheten i mina höfter. Vill man sedan hjälpa sina knän lite extra så skaffar man ett par cykelskor som effektiviserar "helvarvs drivet" extra. Ha pedalen gärna mitt under foten så minskar man trycket på framfot och knä.

Roligt och peppande att cykla i grupp till musik på dina villkor. Testa!

2 kommentarer:

  1. Jag håller med om att spinning fungerar bra vid RA som jag har. Tyvärr har jag haft trassel med mina fötter, så spinningen har legat på is. Nu är jag nyligen opetetad och hoppas att spinningen ska fungera. Jag saknar verkligen spinningen.

    SvaraRadera
  2. Roligt Anette att du har samma erfarenhet av spinning som jag. Hoppas du kommer upp på cykeln snart igen. /Elin

    SvaraRadera