måndag 4 mars 2013

Gruppträning vid artros

Som svar på Gunnars brev som du kunde läsa i fredags skulle jag vilja ställa några motfrågor.
- Vilken är målgruppen (ålder)?
- Hur ofta planerar gruppen att träffas och träna?
- Finns några hjälpmedel tex gymnastiksal, redskap osv?
- Vill man träna i Reumatikerförbundets/föreningens regi eller önskar man träna hos annan aktör?

Att i reumatikerföreningens regi träffas och träna tex med hjälp av DVD (sittgympa SOND) som Gunnar beskrev är ju en ypperlig start. Det finns ju flera alternativ av DVDèr att investera via SOND som är utformade för träning vid reumatisk sjukdom. Ett steg är ju att prova "landgympan" som är en stegring i intensitet mot sittgympan. När våren kommer kan man flytta ut träningen och tex köra en stavgångsgrupp och under promenadens gång lägga in några enkla styrkeövningar tex tåhävningar, utfallssteg osv.

Gunnar skriver -Vill höra med dig om du har några användbara tips på hur man kommer igång med (lugn) gruppträning förutom via FaR/FYSS?
(FaR (Fysisk aktivitet på recept) utfärdas inte sällan av sjukgymnaster, där du i stället för att ta "ett piller" en viss tid skall utföra din träning regelbundet och specifikt med samma uppföljning efter träningsperiodens slut som om du skulle utvärdera en medicins effekt hos din läkare) 

Personligen har jag ofta tipsat personer med reumatisk sjukdom tex artros om Friskis och Svettis gruppgympa. De erbjuder både baspass och seniorpass som kan lämpa sig väl att komma igång till. Vidare finns numera flera firmor som erbjuder cirkelträning på lugnare/mjukare nivå tex Itrim eller Curves den sistnämnda är bara för kvinnor. Detta är ingen regelrätt gruppträning utan hit kommer du när du själv vill men får oftast träningssällskap av andra i lokalen.

Men som sagt, jag skulle gärna vilja få ytterligare kött på benen genom svar på de motfrågor jag ställde i början för att tydligare kunna svara på Gunnars grundfråga. Så återkom gärna med kommentar Gunnar om du läser detta, endera direkt här på bloggen eller till elin.lofberg@reumatikerforbundet.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar