fredag 15 juli 2011

Prova nytt! SUP Stand up paddlebording

"Stå paddling" som man kanske skulle säga på svenska är en av de senaste tillskotten i vattensportens förlovade land. Kort kan man säga att denna sport är en hybrid mellan vågsurf och paddling som utvecklats i USA på Hawaii. För svenska förhållanden handlar det dock mera om paddling på plattvatten än i hav och vågor. Motionsformen ger en utmärkt träning för hela kroppen där inte minst bålstabilitet och balans får sig en rejäl omgång.

Läste för första gången om SUP-paddling för ett par år sedan i tidningen Outside (läs artikeln här >>) och tyckte att det verkade spännande. En bräda och en paddel, hur svårt kan det va? Sagt och gjort! Rotade fram farsans gamla vindsurfingbräda och en kanotpaddel. Var väl inte lika kaxig när jag väl skulle hitta balansen på brädan och börja paddla, men med lite övning inne vid bryggan vågade jag till slut släppa taget och paddla ut på sjön.

Och jag förstår varför denna sport växer mer och mer i Sverige. Man får ett helt annart perspektiv på tillvaron där man står och glider fram över vattenytan mot att sitta ner i en kanot/kajak. Om man dessutom får hjälp av några vågor blir det säkert extra känsla i fart och upplevelse. Och nog fick hela kroppen jobba på ett mjukt och skönt sätt. Hade träningsvärt ffa i benen dagen efter pga all stabilitetsträning för att hålla balansen på brädan. Ska i och för sig tillägga att en riktig SUP-bräda är att föredra mot en gammal vinsurfingbräda modell 80-tal. Men känslan gav ändå mersmak.

Utifrån ett reumatologiskt perspektiv kan SUP-paddlingen mycket väl vara ett alternativ till att paddla vanlig kajak eller kanot. Här slipper man trassla sig ner i en trång sittbrunn eller komma ner i huksittande vilket kan vara ett bekymmer för många med fot, knä eller höftproblem. Vidare är greppningen av paddeln i ett tämligen bra läge både för händer och armbågar. Och bålens muskler står för kraften i paddeltaget.

Flera firmor bla Kajaktiv i Dalafloda, Fahlensurf  i Varberg och Kajak och uteliv i Stockholm säljer och hyr ut SUP-brädor och håller även kurser/demodagar för den som vill testa.
Ta en titt på filmklippet nedan som är taget mitt i Stockholm och låt dig inspireras eller läs mera här >>

Prova nytt! Stick ut och testa!

2 kommentarer:

  1. Prövade SUP för första gången nere vid klubbhuset för två veckor sedan och hade inga problem med balansen, men håller med om att det var bland den bästa stabilitetsträning jag varit med om. Ben, rumpa och bål får sig en rejäl omgång om man dessutom böjer benen lätt som jag gjorde när jag tar paddeltag. Skulle gärna paddla SUP en längre sträcka en gång i veckansom komplement till ordinarie paddling. Framför allt var det väldigt roligt.

    SvaraRadera
  2. Tjena Anders! Ja visst är det kul med SUP-paddling. Kanske ngt att införa på årets klubbmästerskap :)

    SvaraRadera