onsdag 10 juni 2015

Friskis&Svettis Borlänge satsar på artrosträning


 I Borlänge har man startat ett spännande samarbete mellan Primärvårdsrehab och Fiskis&Svettis som en del av landstingets artrosskola. Det här tyckte vi på träningsbloggen var så spännande så vi fick möjlighet till en intervju med Ida Dahlström som jobbar på Friskis&Svettis i Borlänge som gruppträningsansvarig. Ida har tidigare läst i Umeå, idrottsvetnskapliga programmet med idrottsmedicin som inriktning.

 Berätta hur initiativet togs till "Artrospassen"
Vi har fått många frågor om att ha liknande pass. I samarbete med Primärvårdsrehab i Borlänge la vi upp passet och övningsval.

Hur länge har ni hållit på?
Vi har haft en testperiod på ca 3-4 månader, 2 ggr/veckan.

Hur går det till rent praktiskt för mig som deltagare?
Vi har ett Artroskort som man kan köpa, eller betala per gång. Uppvärmning 8-10 minuter, ett varv med tio stationer och på varje station är man två minuter för att hinna med rörelserna med bra teknik. Avslutar med rörlighet/stretch 10-12 min.

Får man "bara" gå på artrosträningen eller erbjuder ni något mera inom "paketet" artrospassen?
Om man köper artroskortet ingår även alla softpass (spinning, Indoorwalking, yoga, Cirkelgym, jympa och gymmet dagtid), just för att visa vår verksamhet. Steget in i verksamheten upplevs förhoppningsvis mindre. Vi tänker att artrospasset är ett steg in i ordinarie verksamhet.

Hur mycket kostar det att delta?
Under våren har det kostat 500kr. Till hösten är det inte klart vad priset blir och hur passet kommer utformas, troligen liknande eftersom det varit uppskattat.

Hur följs träningen upp?
Det är ingen uppföljning av den individuella personen. Går personen hos en sjukgymnast görs det där. Vi erbjuder träning, stärkande träning ffa för knän, höfter och fötter, det är träningen vi är bra på inom Friskis, sjukgymnastiken och uppföljning får sjukgymnasterna ta hand om.

Får man fortsätta på F&S artrospass även efter avslutad artrosskola?
Det är ingen artrosskola som vi har. Vi erbjuder ett pass som är riktat till personer med artros (eller personer som vill stärka upp knän, fötter och höfter) och man kommer dit så ofta man vill, precis som alla pass vi har.

Hur har responsen varit från deltagarna hittills?
Det har varit jättepositivt. Fick en kommentar sist ”såhär bra har inte jag mått på flera år, första passet fick jag skjuts av sambon eftersom jag inte kunde köra bil, nu tar jag bilen själv”. Många som själva känner att de gjort framsteg och mår bättre. Ett steg in i friskvården, att få in träningen till en del av sin vardag.

Vad tycker du är det bästa med detta samarbete?
Att många vågar sig till Friskis. På Friskis finns det något för alla, vi behöver bara visa upp passen. Målet är att så många som möjligt ska få må bra och hitta sin träning som man tycker är rolig utifrån sina förutsättningar.

När kör ni artrospassen i Borlänge igång till hösten igen?
I höst kommer det troligen inte heta Artrospass, det var en testperiod. Vi kommer troligen köra ett liknande upplägg men kalla passet ”stärkande träning för knän, höfter och fötter”. Vi är bra på träning inom Friskis och försöker hålla oss inom träningsbenämningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar