tisdag 17 mars 2015

Raka vägen mot målet?



Idag hålls Reumatologidagen i Stockholm som arrangeras av Dagens Medicin . Här samlas representanter från både vården, patientorganisation (Reumatikerförbundet) och industrin. Stort fokus i dagens program ligger på de nationella riktlinjerna för för rörelseorganens sjukdomar så som alla de reumatologiska diagnoserna.

Gällande fysisk aktivitet och träning ligger nu tydliga rekommendationer från Socialstyrelsen på att träning är förstaval vid behandling av artros. Personer med artros ska alltså erbjudas strukturerad träning via vården tex via artrosskolor. Det är INTE kniven som gäller som problemlösare i första läget.

Kvalitetsregistret SRQ (Sveriges största kvalitetsregister inom reumatologi) diskuterades och presenterades. Här sjösätts inom kort tydligare hjälpmedel för att kunna följa fysisk aktivitet och att utforma en hälsoplan mellan patient och vårdgivare.

Ett spännande hjälpmedel för dig som funderar på om du har en reumatisk sjukdom finns på ontilederna.nu   . Här kan du göra ett självtest som kan vara till hjälp tex inför ett besök hos din husläkare.

Ledord för dagen...
Personcentrerad vård
Ökad självständighet

Reumatikerförbundets träningsblogg saknar dock en mer livlig diskussion i ämnet fysisk aktivitet och träning som en del av behandlingen vid reumatisk sjukdom. Som vanligt ligger mycket fokus på den medicinska behandlingen. Om vården skall bli mera personcentrerad och ge ökad självständighet för alla som lever med reumatisk sjukdom måste nog ett större helhetsgrepp läggas på frågorna runt livsstil och hälsa i stort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar