fredag 6 mars 2015

AS hindrar inte Sofia Bleckur från att elitidrotta

Från Reumatikerförbundets hemsida...

Sofia Bleckur gjorde ett makalöst VM

För tre år sedan fick skidåkerskan Sofia Bleckur diagnosen ankyloserande spondylit. Men det satte inte stopp för hennes idrottskarriär.
Under skid-VM i Falun i förra veckan knep hon inte bara femteplatsen i damernas skiathlon och i tremilen utan var även med och tog silver i damernas stafett.
Innan Sofia Bleckur fick reda på vad som låg bakom smärtorna i benet tvivlade hon på om hon skulle kunna fortsätta elitidrotta. Under ett år hade hon först haft lite småsymptom men under sommaren eskalerade problemen. Hon fick svårt att gå och kunde inte sova ordentligt om natten.
– Röntgen visade att det var inflammationer i lederna. När det svaret kom så gick det rätt snabbt till att jag medicin.
Med beskedet att hon hade ankyloserande spondylit förstod hon att det inte var något som hindrade henne att fortsätta att tävla.
– Det var lite blandade tankar om jag skulle kunna fortsätta elitidrotta. Men direkt när jag fick diagnosen och läkaren sa att träning var bra blev jag direkt inställd på att komma tillbaka till samma nivå som jag var på innan. Det var skönt att höra att det inte var träningen.
När hon drog igång med träningen märkte Sofia också att hon också mådde bättre ganska omgående.
Har du något tips som du vill dela med dig till andra om hur man kan motivera sig själv att träna när man har en reumatisk sjukdom?
– Det är ju bevisat att träning hjälper vid reumatisk sjukdom. Bra att komma igång och röra på sig även om det är lite grann. Så rätt råd är att röra på sig även om det gör ont.
Framöver väntar ett par världscupstävlingar och sedan några tävlingar i Sverige. Därefter blir det semester i början på april innan sommarträningen tar vid i maj.
Vi säger till grattis till Sofia för den fina insatsen under VM och ser framemot många fina lopp i framtiden.

1 kommentar:

  1. Så roligt att hon lyckades så bra på VM, det var hon verkligen värd.- :-)

    SvaraRadera