tisdag 24 februari 2015

Tre träningsböcker för sportlovet


Var in på biblioteket här om dagen och överfölls av tre träningsböcker i biblans skyltfönster.
Här kommer några korta sammanfattningar av böckerna. Kanske ngt att läsa under sportlovet?

Nystart, av Gunilla Hasselgren och Sofia Åhman som utkom 2014 på Fitnessförlaget.
Den här boken andas vardagsmotion och vardagsnära träning. Målgruppen är alla som vill komma igång och träna med kroppen som eget motstånd utan en massa komplicerad utrustning. När jag bläddrar i boken och tittar på bilderna känns det som att en klart riktad målgrupp är kvinnan mitt i livet. Här är fokus mera på att må bra än tokstora biceps. Mera fokus på all träning som blir av är bra träning än träna tills du kräks av crossfit. Jag faller för tipsrutorna som är konkreta och illustrativa. Här finns också riktigt bra bildserier för hela träningsprogram att följa.

Länk till boken på Adlibris hittar du här>>

Bli en ny man, från lönnfet till glödhet på 60 dagar, av Jonas Leijonhufvud. Utgiven på Bonnier Fakta 2010. Här ramlar man precis som underrubriken lyder "Mat, motion, dryck, stress och sömn" in i en bok som försöker beröra de flesta tunga bitarna inom hälsa. Min upplevelse är att just ämnet mat tar stor plats i boken, med allt från kaloritabeller till recept. Ett plus är att författaren väljer att resonera runt ämnet dryck, ngt som ofta läggs åt sidan i synnerhet om det berör alkohol. Målgruppen är precis som titeln antyder, pojkar som vaknar upp och inser att de just inte är pojkar längre och att åren hunnit i fatt. Andas lite 40-årskris men är en mkt utförlig bok om man mera gillar boxning än skogspromenad som motionsform.

Länk till boken på Adlibris hittar du här>>

Träna tillsammans med familjen, av Teres Alvén utkom 2014 på Hoi Förlag AB. Här ligger fokus på att få ihop familjepusslet och ge tips på hur man på enkelt och naturligt sätt stimmulerar hela familjen till rörelseglädje. Författaren poängterar glädjen som drivkraft för fysisk aktivitet om och om igen och även denna bok ger konkreta tips på hur man lockar den minsta i familjen till den truligaste tonåring till en aktivare vardag. Här fokuseras också på mammarollen och hur träning kan bakas in för "mamman" under olika delar av barnens uppväxt. Bra bilder, bra sammanfattningar och tips indelat i ålder av barn och familjesituation.

Länk till boken på Adlibris hittar du här>>


För egen del kommer jag ha mest nytta av den första och sista boken i presentationen. Den första i arbetet med mina patienter på reumatologen och den sista för personligt bruk. Jag ser sådana här böcker som en inspirationskälla och jag tar en nypa här och en nypa där beroende på behov och livssituation. Trevlig sportlovsläsning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar