tisdag 10 februari 2015

Myter och sanningar om folksjukdomen Artros

Cattis Forsberg i full färd med att motverka artros i retrotrampmaskin

Reumatikerförbundets träningsblogg fick en pratstund med sjukgymnasten Cattis Forsberg som arbetar som specialistsjukgymnast inom reumatologi på Reumatologmottagningen i Falun. Cattis föreläste tillsammans med reumatolog Britt-Marie Nyhäll-Wåhlin i ämner artrios i Borlänge i mitten av januari. Föreläsningen var en del av Reumatikerförbundets jubileumsår "Tillsammans".

Vilka är de två största myterna om artros?
”Smärta är en varningssignal och då är det bäst att jag vilar”. ”Lederna försämras mer och mer tills blir utslitna”.

Vad är viktigast att träna om man fått artros?
Öka muskelstyrka, bibehålla rörlighet och stabilitet.

Hur ser omhändertagandet ut gällande artros i Falun där du jobbar?
I Falun finns artrosskola inom primärvården och privat vårdcentral som följer BOA konceptet.

Hur samarbetar Reumatologen Falun med Dalarnas Reumatikerdistrikt och föreningar?
Reumatologkliniken (verksamhetschef (läkare), avdelningschef (sjuksköterska), sjukgymnast, arbetsterapeut och kurator), har möte med representanter från distrikt och förening 2 ggr/år. Kliniken informerar om vad som är på gång och vi får information om vad som är på gång. Vi får då och då frågan om föreläsningar ute i länet och har för det mesta kunnat ställa upp. Vi har ibland sökt bidrag för att gå kurs och det har aldrig varit några problem att få bidrag. Vi sjukgymnaster har en kurs för vattengympaledare som leder grupper i  reumatikerföreningarna i länet vartannat år.

Har du ngt träningsmål inför 2015?
Jag har som mål att förbättra mitt närspel i golf. Jag hoppas att fortsätta få vara frisk och fortsätta träna som jag gör, varierad träning med olika aktiviteter beroende på årstid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar