tisdag 18 december 2012

Julkampanj!Precis som tidigare år driver Reumatikerförbundet en julinsamling där pengarna går till att stödja forskningen kring reumatiska sjukdomar. Årligen bidrar Reumatikerförbundet med mångmilionbelopp till olika forskningsprojekt och studier inom ämnet reumatologi.

I årets julkampanj får vi följa Cornelia som är mamma till Elton. Elton föddes med AV-block ett hjärtfel som orsakats av att Cornelia bar på en speciell antikropp pga sin reumatiska sjukdom. Antikroppen gör att man löper större risk att barnet redan i mammas mage under graviditeten utvecklar hjärtfelet och föds med AV-block. När Elton föddes slog hans hjärta med bara 30 slag i minuten. För att rädda Elton`s liv krävdes intensivvård och efter drygt en månad opererades en pacemaker in. Idag är Elton en pigg liten kille.

Läs Cornelias berättelse här >>

Så här säger Marie Wahren-Herlenius, läkare och professor vid Karolinska Institutet...
- Om de kan upptäcka AV-blocket i början av graviditeten så kan behandling sättas in så att utvecklingen hämmas. Vår forskning är inriktad på att förstå varför barnets hjärta drabbas, och de immunologiska och molekylära mekanismer som leder till att det uppstår ett AV-block. Tillsammans med barnkardiologiska forskare (barnhjärtforskare) studerar vi det kliniska förloppet. Våra resultat har vi bland annat använt för att utveckla diagnostik och undersökningsmetoder för att begynnande AV-block skall kunna upptäckas tidigt, och behandling som får blockutvecklingen att avstanna ska kunna sättas in, säger Marie Wahren-Herlenius. Och hon fortsätter: 

- Forskningsanslagen från Reumatikerfonden är betydelsefulla för att kunna genomföra studierna. Vår målsättning nu, är i första hand, att vidareutveckla diagnostik, övervakningsmetoder och behandlingsstrategier så att alla drabbade barn överlever.

Nej men vad säger ni! Är den där bakmaskinen, salladsslungan, popcornmaskinen verkligen så viktig att ge bort i julklapp...? Vill du stödja forkningen och "hjälpa alla små Eltonar" kan du ge din gåva till Reumatikerförbundet på PG 90 03 19-5 eller direkt via länken här >>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar