måndag 20 augusti 2012

Återhämtning efter träning vid reumatisk sjukdom


När jag hade varit sjuk i min ledgångsreumatism i sådär 10 år var det vila, värme och vänlighet som gällde, inte träning. I mitten på det glada 80-talet var träning och reumatisk sjukdom som hund och katt. Ordet överansträngning var som ett mantra för mina sjukgymnaster. Idag vet vi bättre.

Men helt fel hade inte mina hjälpare i alla fall, för visst är vila viktig för att få träningseffekt. Problemet inom sjukvården och rehabträningen har dock historiskt varit (och kanske ännu idag) att vila är synonymt med att ligga på sofflocket. Jag skulle i stället vilja prata om återhämtning i stället för vila eller kalla det aktiv vila om du så vill. Vilket är den bästa återhämtningen efter träning för en person med reumatisk sjukdom? Som för alla andra gäller naturligtvis att detta är individuellt och beror på både dagsform, träningsmängd, sjukdomsaktivitet och en mängd andra faktorer men ändå vikten av återhämtning skall ändå inte glömmas bort. Det forskas så man blir blå på hur man skall träna på bästa sätt både som frisk och sjuk och inom friskvården/sporten även i ämnet återhämtning. Har du läst någon forskningsrapport nyligen om bästa metod för återhämtning efter träning vid reumatisk sjukdom så får du gärna skriva till mig för det har inte jag.

Läste dock en spännande artikel just gällande återhämtning på elitnivå om konsten att återhämta sig och började fundera. Här konstaterade men att nyckelordet för bra återhämtning var variation ffa av de mindre avancerade återhämtningsmetoderna så som regelbundenhet i sömn samt intag av näring direkt efter träningspass. Ganska självklara saker som vi sällan pratar om inom sjukvårdens rehab. Inte minst detta med näring direkt efter träning. Få grupper av människor tränar så mycket och regelbundet som personer med reumatisk sjukdom. Hur många har med sig lite mellanmål att stoppa i sig efter intensivträningen på sjukgympan. Få skulle jag tro.

För egen del försöker jag variera olika former av träning för att på så sätt hjälpa kroppen att återhämta sig och dra bästa nytta av det som är gjort. Variera styrkepass med kondition eller rörlighet. Detta med kosten, att stoppa i sig något efter ett längre tuffare pass har jag fått lära mig genom kanotsporten inte på sjukgymnastiken.

För att få träningseffekt behöver kroppen till viss del brytas ner för att i återhämtningen bygga upp sig igen. Variation var alltså nyckelordet!

2 kommentarer:

  1. När jag tävlade i längdskidor var vi jättenoga med att träna ben ena dagen överkropp andra, intervall efterföljt av distans osv. Allt för kunna träna hårt men samtidigt återhämta sig.

    Å bästa återhämtningsdrycken, mjölk såklart!!!

    SvaraRadera
  2. Ja jag håller helt med gällande variation i träningen. Yes mjölk funkar fint för att fylla på enegin :)

    SvaraRadera