onsdag 8 februari 2012

Minitriathlon för bättre kondis!
Börjar du bli less på att nöta på motionscykeln på gymmet eller gå på löpbandet och stirra på ngt märkligt repris program från USA som träningspalatset sänder ut på tv-skärmarna under tiden du står där och räknar ner minuterna. Visst är det lätt att fastna i gamla vanor i sitt träningsprogram och gå på autopilot, men ger träningen någon effekt då!?

Självklart håller man kvar sin lägsta nivå av prestation men bygger knappast upp eller ökar sin kondis och styrka om man aldrig spänner bågen och förändrar sitt program ibland. Då vill jag ge dig ett litet tips i vinterkylan för höjd kondition. Testa triathlon i miniformat!

Triathlon som tränings eller tävlingsform består traditionellt av simning, cykling och löpning men varför inte frifräsa lite och sätta fart på fantasin. Vad har du för konditionsredskap/träningsmoment att tillgå i din vardag?

Hur lång tid brukar du köra på cykeln, gåbandet, crosstrainern? Beror naturligtvis på din dagsform, om du har en reumatisk diangos och hur du mår i den. Själv brukar jag köra ca 10 min på roddmaskinen i hög intensitet (hastighet/frekvens) för att jobba med flåset. Lägg så till ytterligare två konditionsmoment så får du ett minitriathlon.

Så här brukar mitt upplägg se ut...
Roddmaskin: 10 min
Cykel: 10 min
Crosstrainer: 10 min

Välj träningsmoment/apparat samt tidsintervall efter förutsättning och smak. För min del fungerar denna träningsform alldeles utmärkt. Det är varierande och roligt, jag får upp flåset rejält, det blir en naturlig vila i bytet mellan apparaterna och lederna har mått kanon trots totalt 30 min tämligen intensiv träning. Hade jag låt säga bara kört crosstrainern i 30 min hade garanterat nacken börjat tjorva, men tack vare variationen funkar det bra.

Vill du ha lite mera inspiration gällande triathlon  så läs här >> på Svenska Triathlonförbundets hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar