fredag 17 februari 2012

Barn tycker att skogen är ofräsch

Ja, det är Hillevi Wahl´s rubrik för sin krönika som publicerades i tidningen Metro i onsdags. Hon refererar till en studie som gjorts på Statens Lantbruksuniversitet där man konstaterat att graden av skogsvistelse för barn minskat drastiskt sedan 60-talet. Hillevi konstaterar att mer och mer av barn och ungdomars fysiska aktivitet bygger på schemalagda prestationsaktiviteter snarare än spontan rörelseglädje tex ute i skogen eller i pulkabacken,  inte minst beroende på att barn och ungdomar idag inte naturligt får lära sig att vistas i skog och mark och bli självständigt trygga i den miljön.

Själv är jag gammal scout som mer än gärna lufsar, springer, cyklar, skidåker, paddlar eller bara är ute i friska luften. Scoutingen initierades av mina föräldrar och sedan har det ena givit det andra. Från att sitta med kompisarna och bränna korv till ett mer utpräglat intresse för friluftsträning.

Hillevi tränar så kallad militärträning och har som hon skriver blivit "skogstokig". Hon avslutar krönikan så här..."Så öppna burarna, kliv ner från löpbanden och ge er ut i världens största och bästa träningslokal: Naturen!"

Tänkvärt tycker jag!
Läs hela krönikan här >>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar