fredag 30 januari 2015

Nu är den här! Fysisk aktivitet vid reumatisk sjukdom

Efterlängtad bok
Äntligen!
Ja äntligen har någon vågat axla manteln att sammanställa forskning och evidens för fysisk aktivitet vid reumatisk sjukdom. Denna någon är Christina H Opava professor i fysioterapi vid Karolinska Institutet. Tillsammans med 14 st medförfattare som representerar alla universitet så när som på ett alla med koppling till reumatologi har under Christinas ledning skrivit boken.

Christina H Opava


Så hur kom det sig att du skrev den här boken Christina H Opava?
- Jag blev mer eller mindre övertalad av Studentlitteratur som länge önskat att jag skulle skriva en bok i ämnet fysioterapi alltså sjukgymnastik för personer med reumatisk sjukdom. Men jag svarade att om det skulle bli någon bok fick det bli med fokus på fysisk aktivitet och träning.

Christina rosar i samma mening sina medförfattare.
- Vi har haft ett fantastiskt samarbete på alla sätt. En otroligt kompetent samling människor som lagt tid och kraft på boken.

Anne Carlsson Reumatikerförbundets ordförande håller tal

 Så vad har du för förhoppning på boken som främst riktar sig till vårdgivare och studenter?
- Att de som lever med reumatisk sjukdom i Sverige idag skall få mer evidensbaserad fysisk aktivitet och träning. Det kommer i sin tur att leda till bättre hälsa med mindre följdsjukdomar så som tex hjärt-kärlsjukdom. Tänk om boken får bidra till ett generellt större välmående bland landets reumatiker!

Tror du att boken på sikt kommer förändra fysioterapeutens roll?
-Ja jag tror att fysioterapeuten mer och mer kommer ha en coachande funktion än vi ser idag. Om jag tittar lite i kristallkulan så tror jag framtidens fysioterapi för personer med reumatisk sjukdom kommer bedrivas utanför landstingen och dagens traditionella vård. Men här finns många utmaningar på vägen, inte minst att fokus bör läggas på ”prerehab” alltså fysisk aktivitet och träning med målet att förebygga sjukdom.

Hur ser ditt nästa projekt ut?
-Att nyttiggöra våra forskningsresultat utanför sjukvårdens ram tex på helt vanliga gym med coaching och stöd av en fysioterapeut.


Christina H Opava minglar glatt vidare bland författarkollegor och gäster. Vi på Reumatikerförbundet tackar för många års gott samarbete ngt som ordförande Anne Carlsson poängterade vid sitt tal under kvällen. Vi önskar lycka till med fortsatta projekt och forskning ”i rörelsens” tjänst och följer utvecklingen med spänning.

Boken hittar du här >> på Studentlitteratur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar