måndag 23 september 2013

Skor avlastar knäartros

I maj-juli numret av Reumatikervärlden (Reumatikerförbundets tidning) stod följande att läsa...
"Personer med knäartros som bär platta, flexibla skor, så kallade mobility shoes, belastar sina knän mindre i vardagen"

Uppgifterna som bygger på en amerikansk studie publicerats i Arthritis & Rheumatism visade också att skorna även bidrog till en gångstil som förbättrade testpersonernas knästatus. Skons sula är böjlig och eftersträvar att likna hur våra fötter rör sig när vi går barfota.

Känns beskrivningen igen? Ja visst, barfotalöpning! Klart intressant tycker jag i svallet av de vågor som går just i ämnet barfotalöpning, där de minimalistiska skorna som används just har samma princip som de skor som beskrivs i studien ovan.

I min värld blir det dock lite krock i begreppen runt den praktiska användningen av "artrosskorna". Jag skulle i stället vilja formulera frågan så här. Har du en isolerad knäartros eller har du en knäartros som är sekundärt orsakad av tex ledgångsreumatism? Om svaret är det sistnämnda misstänker jag att du snarare har behov av en stabil sko med lätt rullsula, snarare än en "barfotasko". Men vi är som bekant olika, här gäller det att prova sig fram och hitta det som passar just dig. Att ta ett resonemang med en ortopedtekniker och en sjukgymnast som kan fötter är helt klart till stor hjälp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar