tisdag 12 maj 2015

Träning vid fibromyalgiIdag är det internationella fibromyalgidagen! Och självklart har även träningsbloggen fokus på fibromyalgi just idag.

Den stora käpphästen vid denna sjukdom är långvarig och utbredd smärta, en smärta som ofta ökar vid aktiviteter som kräver muskelstyrka eller muskeluthållighet. Det kan då tyckas märkligt att en av behandlingsmetoderna för att lindra sjukdomen just då är fysisk aktivitet och träning.

Precis som vid andra reumatiska sjukdomar gäller dock regeln att påbörja träningen på för individen rätt nivå och utifrån dagsform. Denna princip är kanske än viktigare vid just fibromyalgi. Att dela upp sin fysiska aktivitet i kortare pass vid flera tillfällen under dagen fungerar alldeles utmärkt tex 10 min + 10 min + 10 min, då blir ju totalen ändå 30 min den dagen. Strålande!

Finns det då någon tio i topp övning eller aktivitet som är extra bra just vid fibromyalgi? Nej, här handlar det mera om att hitta en aktivitet som just du tycker är rolig och behaglig. Det spelar ingen roll om det handlar om att vara ute i trädgården och kratta eller att sätta sig på cykel och ta en tur eller gå och träna i bassäng. Doserar aktiviteten efter hur du mår och försök öka "träningstiden" på sikt. Sträva efter att få in både konditionshöjande och muskelstärkande övningar i den aktivitet eller träningsform du väljer.

Förutom ökad smärta beskriver många som lever med fibromyalgi ökad trötthet. Även här kan fysisk aktivitet och träning ha en positiv effekt. Man blir helt enkelt piggare av att röra på sig och gladare. Träningen sätter liksom fart på både knoppen och kroppen.

Idag hålls många föreläsningar om fibromyalgi ute i landet. Ta en titt i Reumatikerförbundets kalendarium om någon föreläsning hålls i närheten av där du bor. Kalendern hittar du här >>

Läs mera om fibromyalgi på Reumatikerförbundets hemsida som du hittar här>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar