måndag 11 februari 2013

Sara om Playitas träningsresa till Fuerteventura


Sara Stråt
Reumatikerförbundets träningsblogg fick nys om att Sara Stråt sjukgymnast med specialistkompetens inom reumatologi och chefsjukgymnast på Danderyds sjukhus nyligen besökt träningscentret Playitas på ön Fuerteventura. Självklart passade vi på att ställa några frågor som en del av inläggen om träningsresor och klimatvård.
1. Vad erbjuder anläggningen för träningsalternativ/träningspass (skulle det passa en reumatiker)?
Sara: De har ett stort utbud aktiviteter från tidig morgon till ca 18 på kvällen. Allt från lättare aktiviteter som yoga, stavgång, strech och avspänning till mer tuffa aktiviteter som löpning, spinning, stepbrädepass mm. Dessutom finns ett stort fint gym inomhus och en gympark ute. Här finns också tennisbanor, simbassäng och pol med vattengympa.

2. Finns möjlighet till tränare/coacher?
Sara: På gymmet finns instruktör hela dagen. Man anmäler sig till vissa av passen på ett litet kontor på området och där kan man även ställa frågor om de olika aktiviteterna. Vill man ta simlektioner går det också bra men kostar en del.
3. Finns möjlighet till sjukgymnast eller annan vårdpersonal?
Sara: Det finns en spaanläggning med massageterapeuter och även sjukgymnast. Dock tror jag att sjukgymnasten endast utför behandlingar och inte coachar träning. Läkare finns på området flera timmar varje dag utom söndagar.

4. Vilka alternativ till boende finns?
Sara: Du kan välja att bo på hotellet, i lägenhet eller i lite lyxigare villa. Allt ligger i närhet till träningsanläggningen. Vi bodde i hotellet som bestod av flera byggnader i ett mycket kuperat område. Visserligen fanns både hissar och en linbana inomhus men om man har svårt att gå i trappor skulle man nog helst bo så nära receptionen som möjligt (linbanan tog sin tid och kan säkert pröva tålamodet om man vill upp till sitt rum några gånger under en dag).
5. Hur är tillgängligheten för en person med funktionsnedsättning?
Sara: Området är handikappanpassat med hissar, ramper och linbana. Hotellområdet är kuperat men själva området med träningsbanor, restauranger, spa mm liksom lägenhetsområdet är platt och här är lätt att ta sig fram, även med gånghjälpmedel.

6. Skulle detta kunna vara ett alternativ till traditionell klimatvård?
Sara: Det kräver att man har kunskap om hur man ska träna eftersom man inte får hjälp med det här. Många av gympapassen är ganska tuff träning men är man van att anpassa träningsövningar och känner sig själv och hur mycket kroppen och lederna tål kan man säkert få ut mycket av träningen.

7. Vad tyckte du/ni var bäst med playitas?
Sara: Eftersom det finns så många valmöjligheter kan alla göra det man vill och kan. Vi såg större sällskap tex ca 20 stycken med "Korpen" på t-shirten och alla tränade på sitt sätt för att sedan samlas vid måltider eller för en vilopaus vid poolen eller på stranden. Tröttnar man på anläggningsområdet kan man hyra cykel eller ta buss/taxi till någon stad. Ca 5 km bort ligger Gran Tarajal, öns näst största stad med många affärer och mysiga restauranger längs stranden. För den som klarar lite mer kuperad terräng kan man ta sig dit över berget 3,5 km, då kan stavar rekommenderas.
Tack Sara för inspirerande och informativa svar och inte minst ljuvliga bilder. Inte utan att man blir riktigt sugen på att åka till Playitas. Kanske något av Reumatikerförbundets distrikt eller förreningar skulle våga sig på att ordna en träningsresa hit! Skulle du hänga på då?

3 kommentarer:

 1. Hej Sara ! Det låter väldigt spännade och ser mycket vackert ut.Värme i kombination me dagligt träning kan bara vara gått och mycket positivt för en reumatiker/fibromyalgiker.
  Jag skulle jättegärna hänga med på en sådan äventur.
  Mvh Seida Gruda

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Det låter jätte härligt med värme o träning i kombination....Vad kostar det? Hur anmäler man sig?
  Mvh
  Tove Nielsen

  SvaraRadera
 3. Hej Tove och övriga! Ett litet förtydligande. I dagsläget är ingen resa genom Reumatikerförbundet planerad till Playitas. Inlägget menade att skicka en tanke och idé till någon av Reumatikerförbundets distrikt eller föreningar om möjlighet att kanske ordna en sådan resa. Så varför inte prata med din förening eller distrikt och så idén där.

  SvaraRadera