Foto Viktor Westin |
Kristina: Det blir inget öppet spår iår...det hinns inte med helt enkelt. Kortvasan blir det i alla fall! Istället ska jag försöka mig på ultraterränglöpning som årets utmaning!
Så du är veteran med flera lopp på CV`t. Vilken tid har sportklockan stannat på när du körde vasan och hur många mil hade du skavt i spåren som förberedelse innan?
Kristina: Tiden första året var 9.15 på Vasaloppet och året efter i konstant snöande blev det 8.15, jag var jättenöjd båda gångerna. Det första året jag åkte vasaloppet blev det 50,5mil i träningsspåren, precis som vasaloppets rekommendationer är... och det fungerade bra. Året efter blev det 28 stressade mil under snöbrist och lite överansträngningar i underbensmuskulaturen efter loppet.
Hur har kroppen reagerat på träningen och inte minst hur har du mått efter loppen?Kristina: Min kropp har alltid mått bra vid stora ansträngingar som vasan, maraton eller multisport om jag har skött mi träning och ökat den successivt. Enda gången det blev överträning är förra året som sagt. Men det var inte själva loppet utan träningsökningen innan som var problemet.
Jag mår som jag ska efter lopp. Allmänt sliten men pigg och nöjd mentalt. Har inte fått ökade ledinflammationer efteråt och inte ökad trötthet heller.
Så till sist, vilket råd vill du ge till en person med ledgångsreumatism (RA reumatoid artrit) som önskar prova att köra Vasaloppet för första gången?
Kristina: Mitt råd inför vasaloppet är att börja träna i tid, kör rullskidor, stavlöpning och inlines med stavar innan snösäsongen kommer. Försöka få ihop 50 mils åkning, inklusive några gånger över 3 mil. Rätt utrustning och rätt valla gäller ju för alla.
Tack för inspirerande svar! Vi på Reumatikerförbundets träningsblogg följer gärna din uppladdning inför din utmaning i att springa ultraterränglöpning. Lycka till först nu på kortvasan tillsammans med dina flickor!
Läs mer om Kristina och hennes framfart i bla multisportspåren och om hur det går att kombinera ledgångsreumatism med tuff träning här på Unga Reumatikers hemsida >>
Träningutbudet var enormt från tidig morgon till sen eftermiddag och med otroligt duktiga och engagerade ledare över lag.
Vi började dagen med stavgång eller joggingtur längs stranden, därefter styrkepass och stretch ca 30, även det ute. Därefter frukost. :-)
Under dagen var det sedan pass av alla de slag, såväl inne som utomhus, bara att välja....
Det blev även mycket tid att ligga och slappa i solen, vid pool eller strand mellan träningspassen.
På kvällstid fanns det möjlighet att gå på div olika föreläsningar om man ville.
Maten var väl inte den bästa, men det gick att byta ut middag mot lunch och istället gå ut på restaurang och äta både gott och billigt.