fredag 10 juni 2016

EULAR: E-hälsa för egenvård


Igår deltog vi på träningsbloggen på en session under namnet "Digital applications for the benefit of the patient". Fem talare berättade om olika områden inom E-hälsa och vilka stöd för egenvård och hälsa. Först ut var Sofia Ernestam, reumatolog från Sverige som berättade om det svenska kvalitetsregistret inom reumatologi SRQ. Sofia betonade vikten av att använda och utveckla registret tillsammans både patienter och folket i vården. Att framgångsfaktorn är att patienten känner sig delaktig och förstår vad resultatet av registreringarna i registret betyder utifrån den egna hälsan.



Den kanske mest nytänkande skapelsen kom från Frankrike där man skapat ett webbaserat spel för personer med reumatisk sjukdom som behandlas med biologiska läkemedel. Spelets syfte är att utbilda patienten i egenvård utifrån olika scenarion. Man har byggt detta utbildningsspel via ett företag som riktar sig till att utbilda inom vård och hälsa digitalt. Spelet kommer att släppas under september månad i år på sida som du hittar här >>
Hur vida detta kommer bli en storsäljare eller inte återstår att se.


Simon Stones

En annan mycket intressant talare var forskaren Simon Stones som levt med barnledgångsreumatism (JIA) sedan 3 års ålder. Simon är involverad i flera forskningsprojekt där man använder appar för insamling av data. Vidare arbetar han aktivt för att utveckla appar för egenvård för personer med reumatiska sjukdomar. En studie som just nu pågår som Simon är involverad i är en av de äldsta frågorna inom reumatologin "Påverkar väderomslag sjukdomstillstånd och mående för en person med reumatism". Simon siade också om framtiden och spådde att den smarta telefonen kommer stt helt försvinna till förmån för mindre enheter så som armband och chipp som kommer ge och ta emot information om vår hälsa och välmående.
Du kan läsa mera om Simon Stones forskning och vardag här >>




Sist ut i denna session var Grainne O Leary som berättade om det Irländska reumatikerförbundets arbete med att skapa en onlineutbildning för sina medlemmar under rubriken "Self-management online: From concept to delivery, living well with arthritis online". Här fick vi en fin guidning om hur man utvecklat sin onlinetjänst med både med och motgångar beskrivna.
Vill du läsa mera om Arthritis Ireland´s arbete så hittar du det här >>


Sammanfattningsvis kan man helt klart konstatera att det rör på sig i den digitala reumatologiska världen på många olika plan men målet är det samma för de olika innovationerna att den som lever med reumatisk sjukdom skall få hjälp och stöd i att själv kunna påverka och följa sitt mående och på så vis kunna leva ett så "friskt" liv som möjligt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar