Kosten är en av de möjligheter där var och en själv har en
möjlighet att påverka sitt välmående. Och kost är ett ämne som under alla tider
intresserat personer med reumatisk sjukdom i bagaget. Men det är svårt att med
forskning bevisa olika kosters betydelse för sjukdom och då speciellt på
individnivå. Dels är det omöjligt att verkligen veta att de personer som ingår
i en studie följer kostplanen fullt ut och dels är variationerna stora för hur
varje person påverkas.
Idag lutar forskarna åt att medelhavskost är det bästa att
rekommendera. Den är rik på omega-3-fett och innehåller mycket grönsaker och
frukt. Det är inte heller lika lätt att bli undernärd eller få brister i sitt
näringsintag med medelhavskost. Ganska viktigt för personer med inflammatoriska
sjukdomar där malnutrition kan vara ett problem. Kosten inkräktar inte heller på det sociala
livet i lika stor utsträckning som andra kostvariationer, eftersom det är
ganska enkelt välja från en meny på restaurang och för värden att ta hänsyn
till i bekantskapskretsen då man bjuder till middag.
Så till de individuella förutsättningarna. Var och en måste
själv avgöra vad den tycker sig må bra av. Den som tycker att den mår sämre av
något födoämne måste själv bedöma om den ska äta detta eller avstå. Att leda
till bevis att just den varan är skadlig kan vara väldigt svårt.
På Reumatikerförbundets hemsida har vi samlat några
forskningsresultat.
Du finner dem under den här fliken >>
Text: Yvonne Enman
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar