tisdag 7 oktober 2014

Ellen "bootcamp" Lorentsson inspirerar!

Reumatikerförbundets träningsblogg har återigen förmånen att intervjua en sann inspiratör, Ellen Lorentsson. Bootcamp och ledgångsreumatism funkar det? Läs vad Ellen svarar!

Bootcampgänget på Rörö


Hej Ellen "bootcamp" Lorentsson vem är du?
Jag är från Rörö, 31 år, sjuksköterska, löpcoach,bootcampinstruktör, och mångsysslare.

Ellen Lorentsson tillsammans med sina barn


Hur har sommaren varit? 
Pga mitt skov har sommaren varit tuff. jag har haft mkt värk och problem med att klara av de vardagliga sysslorna. 
Jag har två små barn, 1 och 3 år gamla som har fått anpassa sig efter mitt tillstånd. Det är svårt. De är ju aktiva och vill gärna leka med sin mamma, gå till stranden , eller sparka boll.  Ibland har det vart så illa att jag inte kunnat gå eller ta i bäbisen, då har mamma fått sova över.
Eftersom min man är fiskare och är ute ca 10 dagar i sträck,  har min familj fått ställa upp och hjälpa mig. Min mamma, pappa, bröder, svägerska, och vänner, alla har de lagat mat, städat, tvättat, handlat, underhållit mina barn, lyssnat på mig, underhållit mig.

Du har genomgått både en gastric bypass (GBP) samt lever med reumatisk sjukdom, Berätta!
Jag har lärt mig hur jag skall hantera smärta det senaste halvåret då jag har träffat vårdpersonal från smärtcentrum på Östra. Bland annat har jag träffat en kurator, var annan vecka, som har hjälpt mig att acceptera mitt tillstånd. 
Jag har gått från att vara en arg, bitter, nedstämd ung tjej med en sjukdom. Till en tjej som börjar ta sig tillbaka till livet, ser ljust på framtiden, glad, positiv, lycklig  och accepterat att jag lever med ett tillstånd.

Samtalsterapi tillsammans med medicinering och träning har det senaste halvåret gjort underverk för mig. Jag har accepterat att jag inte kan bli "smärtfri," men att jag kan bli "smärtlindrand." Idag är jag såpas bra att jag klarar det mesta själv när min man är ute på fisket. Jag tar hand om barnen och hemmet plus att jag orkar träna. Jag prioriterar träningen eftersom jag vet hur bra min kropp mår av det.
I min träning har jag alltid delat upp mina kroppsdelar. "Idag tränar jag ben, imrogon tränar jag rygg." Men jag tränade aldrig själen. Nu ser jag på både träning och livet som en helhet. Allt hör ihop!
Om den ena delan inte fungerar kommer den andra delen ta stryk.

Funktionell träning över generationsgränserna


Du har diagnosen reumatoid artrit (RA) tar du några mediciner mot sjukdomen? 
Jag tar fortfarande många mediciner. Orudis, Metotrexat, Alvedon, Tramadol och nu Lyrica för långvarig smärta och nedstämdhet. 
Men den bästa medicinen är träning!

Man blir så glad av att träna. kroppen blir varm och blodet flödar runt i kroppen med sitt egna smärtstillande hormon och andra lyckohormoner. och sen är det en fantastisk gemenskap. jag har lärt känna många härliga människor genom bootcampet, många har berättat i efterhand hur mycket positiva saker bootcampet har gjort för dem.

Vilka får och kan vara med i den bootcampgrupp som du leder?
Är man 16 år eller äldre får vem som helst vara med. det passar alla. Det finns flera deltagare som har någon form av Reumatism. En kvinna, som är 72 år, har artros och gör de övningar hon kan. En annan tjej har Betchrews. Det är det som är så bra med bootcamp: man gör utifrån sin egna förmåga och bestämmer hur hårt man vill ta i. Men maskar deltagarna eller pratar för mycket, brukar jag ge dem kollektiv bestraffning i form av extra armhävningar eller burpees.

Under sommaren har jag haft svårt att träna. Jag har för det mesta ändå hållit i klasserna. Gemenskapen har gett mig själslig energi.

Alla kan vara med!


Hur ofta ses ni och vad kostar det?
På Rörö kör vi bootcamp 3ggr/veckan. Det kostar 50:-/gång, eller gratis om man skaffar ett aktivitets kort i RÖRÖ IF. Det är den lokala idrottsföreningen på Rörö som jag kör mina klasser genom.

 Efetrsom det är jag som är instruktören får mina barn hänga med. Det har gått jätte bra och det finns alltid flera föräldrar som har med sig barn så de kan leka med varandra medans vi tränar. Sedan i våras har vi tränat utomhus. Det är något alldeles speciellt att få träna i naturen. Frisk luft och att få krypa i lera och skita ner sig gör att endorfinerna sprudlar.

Hur går träningen till?
Vi använder oss utav bildäck, traktordäck, stockar, trossar, rep, och stenar. Bootcamp är en form av funktionell träning, vilket betyder att du använder din kropps naturliga rörelser. Tex: Jag plockar upp nappar från golvet många gånger om dagen, oftast har jag ett barn i famnen. Då är benböj, eller squat som det också heter, en utmärkt rörelse att träna. Borsta tänderna kan för många verka som en enkel vardagssyssla, men för oss med smärta/Reumatism kan det vara jätte jobbigt att hålla upp armen. Då är axelpress bra sätt att stärka upp axlarna.
Min tanke med bootcampet från början var att stärka min kropp så att när jag fick ett skov skulle kunna orka med vardagen.
Nu när jag känner mig bättre försöker jag träna 4-5 ggr/veckan så att när jag är sämre kan ha gott av min styrka.

Träning som ger resultat för vardagen


Inget gymskrot här inte!



Hur peppar ni varandra?
Vi har en bootcampgrupp i appen Whatsapp där vi peppar varandra och lägger upp bilder på varje träningstillfälle. Jag har ett instagramkonto där jag lägger upp träningsvideos, träningsbilder, och träningsprogram man kan göra hemma med sin egen kroppsvikt. Jag lägger även upp bilder på familjen och skriver när smärtan är svår. sök på ellenbootcamp på instagram.

Vi gör mycket tillsammans i bootcampgänget utöver träningen. Under sommaren har det blivit flera deltagare eftersom det bor många sommargäster på Rörö. I början av sommaren hade vi en bootcamp dag. Då tränade vi, käkade lunch, och hade föreläsning under en hel dag tillsammans. i slutet av sommaren träffades vi på fiskerestaurangen  "JonasochÅsa @ Rörö", för att dela ut medalj till alla deltagare, och äta gott.

I november skall 16 st ur bootcampgänget åka på spahelg till Strömstad. Vi kommer träna 3 pass men också ha tid för att njuta i spat och äta lyxigt med ett glas vin el två.
Gruppen har inga konkreta mål. varje månad har jag utmaningar och då kan man vinna en liten goodiebag. tex att man skall klara av 3 träningstillfällen, 50 armhävningar, och 50 squat på en månad. Det måste vara realistiska mål som alla klarar av så att de känner sig nöjda och glada att de klarade målet.

Träning i alla väder


Hur har verksamheten utvecklats?
Under åren jag hållt på med bootcampet, har deltagare, som varit med och tränat, startat upp egna bootcamp där de bor. Numera finns RörösBootcamp både i Sthlm och Norge.

Du fick din RA där du var runt 20 år. Berätta!
När jag ser tillbaka i tiden debuterade min RA i början av 20-års åldern. jag hade då lite små värk i händer och fötter men trodde att det berodde på långa arbetspass. Jag jobbade så som sjuksköterska i Miami, Florida. Det var ett hektiskt tempo med 12 timmars pass 3 dagar på raken. 

Efter mitt första barn blev Reumatismen försämrat rätt snabbt. Man kan säga att jag har haft ett skov i 3 1/2 år med några bra dagar.

Vilken är den största positiva träningseffekten för dig?
Jag har alltid vart en tjej som har varit stor, och med stor menar jag muskulös. Jag har alltid tränat, men jag har också jojobantat största delen av mitt liv. I USA la jag på mig mkt vikt, och bestämde mig tillsist efter att inte lyckats bli gravid på 1 år, att göra en GBP. Jag har gått ner 55 kg!
Det har gett mig bättre självkänsla och energi. Jag sover bättre på nätterna och vaknar inte upp trött.
Jag trodde även att om jag gick ner i vikt så skulle smärtan och svullnaderna försvinna, men jag hade fel. Det förvärrades istället.


Ellen och gänget i full fart


Vad är ditt mål med träningen?
Mitt träningsmål är att få en starkare kropp, och att bli uthålligare. Nu har det gått ett år sedan Axel föddes så jag skall sakta försöka börja springa. Jag skulle vilja kunna slutföra Göteborgsvarvet nästa år.

"Ta tillbaka ditt liv! /Ellen"


Vad skulle du vilja säga till en person med reumatisk sjukdom som vill prova bootcamp?
Mitt tips till någon med smärta eller Reumatism är ett våga!
Trots obehaget man känner i kroppen så testa lite. underskatta inte det vardagliga som att ta trapporna, bädda sängen, eller gå till affären.
Ta tillbaka ditt liv! 


Strålande hälsningar Ellen


2 kommentarer: