söndag 28 september 2014

Kurs "Friskare liv med reumatisk sjukdom"



Hela gänget testar stavgång och stavgympa
















I helgen bjöd Uppsala reumatikerdistrikt in till kurs i natursköna Gysinge under namnet "Friskare liv med reumatisk sjukdom".  Programmet för det 25 deltagarna var minst sagt växlande med allt från fothälsa presenterat av fotterapeut Elin Olander Höjer till grupparbete (Hur kan jag själv påverka min vardag) ochtill sist både teoretisk och praktisk fokus på levnadsvanor och fysisk aktivitet lett av specialistsjukgymnast Elin Löfberg från Reumatikerförbundets kansli.
Roliga dagar med fantastiskt höstväder!

Visa ditt distrikts eller förenings träning och sänd materialet till traningsbloggen[@]reumatikerforbundet.org



Repswing en del av cirkelträning

Full aktivitet bland de tio cirkelträningsstat

Vem behöver kettlebells en PET flaska fungerar lika bra



















fredag 26 september 2014

Supersnacks till fredagsmyset



Här kommer lite alternativ till chips och ostbågar. Tips nr 1 är ganska lätt att fixa inte minst så här i äppeltider och funkar både i Tv soffan eller till frukostfilen.

1. Torkad frukt
Det går att torka i princip vilken frukt som helst. Metoden kan vara ifrån att torka i ugnen, lufttorka på myggnät eller i en frukt/mattorkare. Det fiffiga är att alla vitaminer stannar kvar.

2. Rostade kikärtor
Ett alternativ till chillinötterna. Enklast är att köpa en konserv med kikärtor och skölja noga. Sprid ut i en långpanna. Spraya över olivolja och krydda tex med spiskummin, chilli och paprika. Rostas i ca 20 min på 225 grader. Skaka eller rör om var femte minut. Låt kallna.

3. Kanderad nötmix
Använd nötter och frön efter tycke och smak tex pumpakärnor och mandlar.
Lägg nötmixen i en stekpanna och krydda tex med ingefära, kanel och kardemumma. Spraya över lite olivolja och strö över lite socker (gärna råsocker). Skaka stekpannan var tredje minut tills blandningen är rostad.

4. Dadelbollar
Mixa dadlar eller fikon ihop med cashewnötter. När smeden är jämn och formbar är det bara att rulla bollar. Doppa i kokos eller smält, mörk choklad.

5. Fruktsallad
En klassiker inte att förakta. Lite roliga tillbehör kan vara keso, riven mörk choklad, kokos eller frön/nötter.

Trevlig helg!

tisdag 23 september 2014

Kom igång med Hälsoportalen

Ta hjälp av en coach och en avancerad webbtjänst för att förbättra din hälsa! Reumatikerförbundets nya tjänst för dig med reumatoid artrit, ankyloserande spondylit eller psoriasisartrit har äntligen premiär.
Faktorer som kost, vikt, stress, sömn, motion, tobaks- eller alkoholvanor påverkar din hälsa, vilket i sin tur påverkar dina möjligheter att leva ett bra liv med en reumatisk sjukdom.

Desiree har använt Hälsoportalen, Reumatikerförbundets nya medlemstjänst för reumatiker som vill förbättra sin hälsa. Hälsoportalen innehåller coachning av sjuksköterska samt en app för planering och registrering av egna aktiviteter.
Se vad Desiree tycker om Hälsoportalen här på Reumatikerförbundets hemsida >>

måndag 22 september 2014

Visa er träningsverksamhet!



Vill skicka en utmaning till Reumatikerförbundets alla distrikt och föreningar. Visa er träningsverksamhet! Skriv några korta rader och skicka bilder som visar hur ni håller Reumatikerförbundet "I rörelse" så lägger vi ut det här på träningsbloggen.

Välkommen med ert material till traningsbloggen[@]reumatikerforbundet.org

torsdag 18 september 2014

Citatet: Björn Ferry

"Om träningen börjar kännas bekväm gäller det att se upp"

/Björn Ferry

onsdag 17 september 2014

Viktigt med rehabilitering av muskelstyrka efter protesoperation

Från Reumatikerförbundets medlemswebb
Patienter som får ny knäled på grund av artros drabbas ofta av nedsatt fysisk förmåga. Styrka i lårmuskulatur och god balans är därför avgörande för resultatet efter ingreppet. Det konstateras i en avhandling från Umeå universitet.
Vid grav artros i knäleden är knäproteskirurgi standardbehandling. Tidigare studier visar att personer med knäprotes har cirka 30 procent lägre styrka i den opererade sidans lårmuskulatur 1,5 år efter operation, jämfört med knäfriska individer i samma ålder. Styrkan är nedsatt även i den icke-opererade sidan. 
För att undersöka detta närmare har Joakim Bjerke, doktorand vid institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, studerat gångmönster och balans hos patienter två år efter kirurgi där man har satt in en protes i det ena knät. Resultaten har sedan jämförts med undersökningsdata från knäfriska personer i samma ålder.
Det viktigaste budskapet i avhandlingen är att man vid rehabilitering efter proteskirurgi i knän behöver fokusera på styrka i höft- och knämuskulatur, generell fysisk aktivitet, viktminskning, balansträning, och på att normalisera gångmönstret för att minska belastningen på lederna, säger Joakim Bjerke.
Läs hela artikeln här>>

tisdag 16 september 2014

Träningskortsstipendiet

Som medlem i Reumatikerförbundet har du möjlighet att söka stipendium för träningskort och rehabiliteringsresa i egen regi.
TRÄNINGSKORTSSTIPENDIET
Stipendiet är till för enskilda medlemmar som vill skaffa ett träningskort/badkort under 2015.
STIPENDIUM FÖR REHABILITERING I EGEN REGI
Stipendiet riktar sig till enskilda medlemmar i Reumatikerförbundet som vill göra en rehabiliteringsresa inom Sverige eller utomlands under 2015.
Sista ansökningsdagen för båda stipendierna är den 15 januari 2015.
STIPENDIUM FÖR GRUPPRESOR
Sista ansökningsdatum för att söka för gruppresor är flyttat till 31 mars. Mer information kommer i januari,

För regler och ansökningsblanketter är ni välkomna att kontakta:
Tidiane Diao
Tel: 08 – 505 805 27
tidiane.diao@reumatikerforbundet.org

söndag 14 september 2014

Vart tog frågan om folkhälsa och idrott vägen?

Sitter och tittar med ena ögat på rapporteringen från alla valvakor. Har du hört dig trött i debatten om folkhälsan i årets valcirkus? Inte!
Nej detta med folkhälsa och förebyggande åtgärder för att förhindra sjukdom är kanske inte den första frågan de stora drakarna går till val på. Inte heller frågor som rör idrott i sin helhet. SVT Sport tog saken i egna händer och har gjort sammanställningen "Så tycker partierna om idrottspolitiken"

Ta en titt på länken här >> så hoppas vi att de som håller i Sveriges roder på måndag kommer ihåg vad man svarade i frågan om idrottspolitiken här om dagen.

fredag 12 september 2014

Träning vid myosit. Handfast tips.



Som vi skrev här på träningsbloggen i veckan så tipsar sjukgymnast Li Alemo Munters om hur man bör träna vid sjukdomen myosit. Dessa tips bygger på resultaten av Li´s forskning i ämnet och presenterades i senaste Reumatikervärlden (Länk hittar du här >>)

Mål: Att träna minst tre gånger i veckan.
Tips: Varje pass kan delas upp i fyra delar. Starta på lägre nivå och öka med tiden.

1. Uppvärmning: Kör 10 min tex på cykel, rodd eller crosstrainer. En rask promenad fungerar också strålande.

2. Kondition: 30 min cykelträning. Intensitet: Det ska kännas ansträngande och du skall bli andfådd.

3. Muskulär uthållighet: 10-20 min muskelträning. Motstånd/vikt: En vikt som muskeln orkar lyfta max 20 ggr.

4. Nedvarvning / Töjning: Avsluta passet med stretching.

Sammanfattning: Börja på måttlig nivå de två första veckorna och öka sedan. Sikta på att passet skall vara ca 60 min. Håll igång träningen minst 12 veckor regelbundet om du skall kunna förvänta dig positivt resultat. Regelbundenheten är viktig!

torsdag 11 september 2014

10+10+10+10 = 40 min vardagsmotion



Det slog mig när jag för andra gången trampade hem över "träskvägen" på väg från förskolan att så mycket som jag cyklat varje dag dessa två senaste veckor är mer än jag ens kommer ihåg.

Lillflingans dagis ligger ganska precis 10 min cykelväg bort och om man ser i ett träningsperspektiv så är kuperingen perfekt. Först lite plan raksträcka för att sedan ge sig in i en kort med rejäl stigning, utförsbacke med pulsåterhämtning efter detta och sedan en seg slakmota för att till sist avsluta med plan mark igen.

Bakom sitter en nöjd unge som pratar om allt från de träd hon ser till förhoppning om vattenpölar som kanske får köras igenom. Själv svänger jag tämligen nyponkindad in på förskolan med hjälmen på svaj. Hem går cyklingen lite lättare ena vändan då min packning på ca 15 kg härjar omkring med sina kompisar. Så påt igen vid hämtning.

Och jag tänker att om och när detta fungerar så är det folkhälsa i ett nötskal. Ackumulerat får jag min dagliga dos av träning på dryga 30 min. Och tack vare att även jag ingår i klubben tidsoptimistiska småbarnsföräldrar stiger pulsen rejält då tidsbristen för det mesta kräver att jag trampar på med tämligen hög frekvens.

Att ackumulera sin träning utifrån portioner är också tämligen ledvänligt. Återhämtningen mellan 10 min passen räcker för att lederna skall palla trycket. Musklerna däremot dom höjer på ögonbrynen och svarar med träningsvärk, bra!

Så jag vill uppmuntra dig till att hitta din naturliga vardagsmotion som du bygger in i dygnsrytmen. Så skönt att liksom få träningen på köpet utan några större krusiduller.

onsdag 10 september 2014

Reumatikervärlden. Nytt nummer ute nu!

Omslag till RV #4 2014

Höstens första nummer av Reumatikervärlden är nu ute och precis som vanligt kan du läsa det över nötet. Vill slå ett extra slag för artikeln på sidan 40-41 "Lindra myositen med rätt träning" där disputerade sjukgymnasten Li Alemo Munters delar med sig av mattnyttigheter från sin forskning.
Läs Pia Bergströms historia om hur hon för 14 år sedan knappt kunde stå upp pga sin myosit med idag klarar att cykla mellan två och tre mil trots sin sjukdom.

Hela artikeln hittar du här och bläddrar vidare till sid 40-41 >>

tisdag 9 september 2014

En Klassiker, Tv med dålig eftersmak

För ca en månad sedan skrev jag ett inlägg och tipsade om SVT´s andra säsong av programmet "En Klassiker". Programmet går ut på att fyra stycken deltagare skall genomföra "En svensk klassiker" och vi som tittare får följa deras förberedelser mot tävlingarna och målet att klara alla fyra loppen.

Förberedelser som sagt!! I år verkar produktionsbolaget gå in för "twisten" 50% av deltagarna skall förbereda sig så lite som möjligt. Ja det verkar som att man helst vill att de skall komma med en kopp kaffe i näven till startlinjen om jag får raljera lite.

En tråkig vinkling på ett så annars briljant upplägg för alla motionärer som vill ha en morot att planera träningen emot. Eller som en annan bloggare skrev i ämnet. Fritt citerat "Tävlingarna i En svensk klassiker är bara bonusen, det är all förberedelse och återkommande regelbunden träning som är den verkliga utmaningen"

Och jag håller med! Du som gnetar på vecka ut och vecka in med din träning oavsett om du har "En svensk klassiker" i sikte eller inte, oavsett om du tränar trots en reumatisk sjukdom eller inte, det är DU som är det verkliga motionssverige.

Inte några pajasar som skryter med att de inte sprungit en meter inför Lidingöloppet och till råga på allt i en av SVT´s program i syfte att uppmuntra folkhälsan.

Detta är mina högs personliga åsikter.

/Elin sjukgymnast

lördag 6 september 2014

Citatet: Lisa Nordén

”Smärta är svaghet som lämnar kroppen.”

Ett av Lisa Nordéns (triathlet) favoritcitat.

fredag 5 september 2014

Träningspryl Jump Trainer



Vad är det där? Jo en Jump Trainer!
En ganska enkel konstruktion av bälte och fotmanschetter som binds samman av gummiband.
Träna funktionellt med motstånd av gummibanden tex utfallssteg, upphopp osv till ett pris av ca 400 kr.



Kolla in lite filmer om övningstips här >>

torsdag 4 september 2014

Reumatikervärldens podd!

Använd bara i puffar

Premiär för Reumatikervärldens eget radioprogram.

Så här skriver man på Reumatikerförbundets hemsida...
Nyheter, möten med människor, tävlingar, skratt och allvar – det här är radio om livet som frisk och livet som sjuk.
Reumatikervärlden podd är radio för alla som vet vad en reumatisk sjukdom kan betyda. Om vardag och kampen för att leva så bra som möjligt, efter de egna förutsättningarna.
Redaktionen diskuterar mat, sex, träning och läkemedel – hör gärna av dig till Maja Aase och Fredrik Hed med dina tankar och idéer redaktion@reumatikervarlden.se

Gå in och lyssna på första podcasten här >>

måndag 1 september 2014

Slutrapport midsommarlöfte!

Nya kompisen i stallet















Dags att lämna slutrapport för midsommarlöftet. Så här såg det ut från start i slutet av juni.

SMART-modellen
S – specifik (Vad ska jag träna?)
Cykling och kajakpaddling.
M – mätbar (Hur mycket ska jag träna?)
3 pass i veckan á minst 30 min.
A – accepterad (Är min träningsupplägg accepterat av min omgivning? Träning tar tid!)
Japp, maken tar kvällspassen med lillflingan. Mormor finns som backup.
R – realistiskt (Är nivån realistisk för mig?)
Ja! För min del gäller det snarare att acceptera att jag inte är i bättre fysisk form än jag faktiskt är. Börja med lägre intensitet och tidslängd för att vänja muskler och leder i stället för att gå på nock och troligen få för ont.
T – tidsbestämd (När ska detta (del) mål vara nått?)
Start: Idag 23/6.
Utvädring: 31/8
Mål: Förbättrad uthållighet och allmäntillstånd. Om möjligt förbättrad gångförmåga.

Slutresultat efter ca 2 månaders träning.
S – specifik (Vad ska jag träna?)
Som jag skrev tidigare har cyklingen övervägt mot kajakpaddlingen. Har upptäckt glädjen i cykling och nyhetens behag har gjort att jag valt hojen flera gånger än kajaken.
M – mätbar (Hur mycket ska jag träna?)
Snittet har legat på 2 pass i veckan på runt 45 min/pass.
A – accepterad (Är min träningsupplägg accepterat av min omgivning? Träning tar tid!)
Ja logistiken har fungerat bra enl plan.
R – realistiskt (Är nivån realistisk för mig?)
Ja, för en gång skull har jag doserat tämligen väl. Har en förmåga att bli lite för mkt i vanliga fall.
T – tidsbestämd (När ska detta (del) mål vara nått?)
Ja, skönt med en tydlig tidsplan och delmål.

Mål: Förbättrad uthållighet och allmäntillstånd. Om möjligt förbättrad gångförmåga.

Resultat: Mindre smärta i nacke och axlar. Leder och senor har vant sig vid belastningen. Fötterna fortsatt nyckfulla men klarar cyklingen väl. Största vinsten är att jag hittat träningsmotivationen igen. Njuter av att bara vara ute!

Och har fått ett långsiktigt mål. 2015 skall jag delta i Cykelvasans korta distans på 3 mil. Hänger du på?

Nu skall jag klura lite på ett upplägg för hösten. Ska vi sätta upp mål ihop? Skriv gärna en kommentar.